maandag 1 oktober 2018

Op zoek naar Kapelhoeve burcht Netersel

Afgelopen week zijn in Netersel opgravingen begonnen op het voormalige terrein van vleesverwerker Hems aan De Hoeve 22. Hier word binnenkort nieuwbouw gerealiseerd voor het nieuwbouwplan ‘Hems Hoeve' Netersel.

Dit is wat er nog te zien is van de opgravingen. Afgelopen week moest dat zijn voltooid. Alles wat historisch was is definitief verwijderd.

Maar voordat het zover is, wordt eerst gezocht naar sporen van de oude Kapelhoeve of Groote Hoeve die tot 1648 toebehoorde aan de abdij van Postel. Deze hoeve hoorde al vanaf de 14e eeuw bij het naast gelegen burchtterrein met Stenen Huys en kapel. Dit gehele omgrachte gebied is de kern van het oorspronkelijk middeleeuwse Netersel. De langgevelboerderij die hier tot voor kort stond en dateerde uit 1956 is precies gesitueerd op de oudere fundamenten van de bebouwing die op een kaart uit 1832 zichtbaar is en dat deel uitmaakte van de Kapelhoeve.


Het archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd door Archol uit Leiden en zal tot uiterlijk eind september duren. Zij werken hierin samen met Baetsen die het sloopwerk op het terrein verzorgt. Uit het archeologisch onderzoek blijkt nu al dat direct onder de betonvloeren van de gesloopte boerderij uit 1956 nog volop oude funderingsmuren, kelders en mestputten aanwezig waren. De veelvuldig hergebruikte oude stenen in de funderingen dateren zeker tot in de 17e eeuw. Opvallend is de diepte van de funderingen soms wel tot een meter reikte. Dit lijkt hier samen te hangen met de aanwezigheid van de omgrachting van het burchtterrein dat dwars over het terrein liep vanaf De Hoeve naar het noorden. Hier ligt ook nu nog een deel van de bestaande gracht die doorloopt naar het oude kapelterrein.


De boerderij aan De Hoeve 22 was dan ook over deze gracht heen gebouwd. Er werd bij één van de funderingsmuren zelfs een aanzet van een spaarboog gevonden, een bouwwijze die je eigenlijk alleen bij kastelen en vestingwerken tegenkomt. Deze week, en de ook komende week nog, zal duidelijk worden hoe de omgrachting van het burchtterrein hier verloopt en of er onder de oude boerderij maar ook daarbuiten nog middeleeuwse sporen aanwezig zijn.

Archeologisch rapport: Archeologisch onderzoek naar de voorgeschiedenis van De Hoeve 22 te Netersel (.pdf).
Bron: www.bladel.allesvan.nl