vrijdag 26 oktober 2018

Begin koepelnest van de Rode bosmier

In de meeste gevallen weet ik wel wat ik onderweg tegen kom, of het lukt mij wel om het op te zoeken in een boek of op internet. Vandaag is dat een stuk moeilijker. Zowel bij Waarnemingen.nl, als op de paddenstoelen Facebook groep tast men ook in het duister. Frans Kapteijns gaf mij de tip; een mierennest in aanbouw.

Een korrelige substantie groeit op een dennen boomstronk. De korreltjes zijn een paar mm groot en kleven aan elkaar.

Dit is even een doorsnede van een koepelnest om te tonen dat het nest uit verschillende delen bestaat. Een bovengronds gedeelte, een kern (stuk hout zoals een boomstronk of een stamstuk) en een ondergrond gedeelte. Deze werden gescheiden van elkaar verplaatst zodat deze op de nieuwe locatie op de correcte manier teruggeplaatst konden worden.

Mieren eten alles, toch kunnen dieren die hun geur aannemen ongestoord in een mierennest leven. Honderden soorten doen dat ook. De mierenpissebed eet er de rommel op, en de glanzende gaststeekmier, die in een bosmierennest eigen nesten bouwt, zoekt er naar kleine prooidieren. Verder leven er tal van mijten en springstaarten, die het voorzien hebben op het strooisel waar het nest uit bestaat.

Een lieveheersbeestje dat in een bosmierennest overwintert, kan zich in het voorjaar zonder problemen tegoed doen aan de bladluizen die de mieren in de bomen houden en 'melken'. Dat doen ze omdat de werksters hun energie halen uit het suikerzoete honingdauw. De groene specht heeft het voorzien op de bosmieren zelf. Om de paar dagen gaat hij de nesten in zijn leefgebied af om zich tegoed te doen.