donderdag 4 februari 2021

Twee meter, en geen centimeter meer

"Twee meter, en geen centimeter meer", slaat op de doorrijversmalling in de Prins Hendriklaan door Landgoed De Urtecht het zware verkeer moet weren. De Rentmeester van landgoed De Utrecht was de tractoren zat en zet paaltjes op Prins Hendriklaan.


Twee meter, en geen centimeter meer

Verkeer breder dan twee meter kan niet meer dwars over landgoed De Utrecht in Esbeek rijden, tot grote ergernis van de gemeente Hilvarenbeek die zich daarover heeft beklaagd bij buurgemeente Reusel-De Mierden. De rentmeester van De Utrecht is het echter zat. "Wij vragen al twaalf jaar om een oplossing." Sinds oktober staan er twee paaltjes iets meer dan twee meter uit elkaar op de Prins Hendriklaan op grondgebied van Reusel- De Mierden. Een bordje dat zwaar verkeer daar niet door mag, staat er misschien al wel veertig jaar, schat rentmeester Harry Breviers van De Utrecht. "Daar werd nooit op gehandhaafd." En dus zag de rentmeester zich genoodzaakt om zelf maatregelen te nemen. "Het vracht- en landbouwverkeer wordt steeds zwaarder. Dat hoort hier niet in de bossen thuis. Dat verkeer rijdt onze wegen kapot. We hebben al eens een miljoen euro uit moeten trekken om de wegen op te laten knappen. De gemeente Hilvarenbeek leunt dan gewoon achterover."


De afgelopen twaalf jaar heeft ASR, de eigenaar van het landgoed, meerdere keren gevraagd of er niet een oplossing denkbaar is. Personenwagens zijn welkom om de weg te gebruiken. Zware vrachtwagens en tractoren die vaak alleen maar naar België rijden om te tanken (soms illegaal) zijn niet meer welkom. "Het is echt levensgevaarlijk voor de fietsers die hier door de bossen rijden. Ik wil niet op mijn geweten hebben dat dat een keer mis gaat", aldus Breviers. Het college van B en W van Hilvarenbeek heeft een brief gestuurd naar Reusel-De Mierden. Waarom er niet eerst een Verkeersbesluit is genomen voordat er akkoord werd gegeven op het versmallen van de Prins Hendriklaan. "Dan hadden we tenminste officieel bezwaar kunnen aantekenen. Nu de Prins Hendriklaan is afgesloten, moet zwaar verkeer over zandpad Roovertsedijk", stelt wethouder Ted van de Loo van Hilvarenbeek.

Breviers: "Ik heb onze actie een half jaar geleden al aangekondigd. De brandweer, Reusel-De Mierden en verder iedereen is akkoord met deze maatregelen. Wat ons betreft is het genoeg geweest." Reusel-De Mierden laat weten dat de brief van de Beekse collega's nog niet inhoudelijk is behandeld.

Update: Toch bezwaar mogelijk tegen afsluiten van Prins Hendriklaan in Esbeek
Het wordt toch mogelijk om bezwaar aan te tekenen tegen de versmalling van de Prins Hendriklaan in Esbeek én Lage Mierde. Dat komt omdat de gemeente Reusel - De Mierden een Verkeersbesluit in voorbereiding heeft. Laatstgenoemde gemeente verschilt van mening over het afsluiten van die weg voor zwaar verkeer met Hilvarenbeek.

Lees meer op: https://www.bd.nl/tilburg-e-o/toch-bezwaar-mogelijk-tegen-afsluiten-van-prins-hendriklaan-in-esbeek~a1a9f8ef/