maandag 8 februari 2021

Zo ziet de Brabantse winter er nu uit

Deze vorst en sneeuwperiode is nu twee volle dagen oud. Vanmorgen maakte ik enkele foto's, hoewel het nog erg bewolkt was. Vanaf morgen wordt het zonnig en krijgen we weer een blauwe hemel te zien, zo wordt tocht voorspeld. Vanmiddag valt er nog wat sneeuw, voornamelijk stofsneeuw. Daarna klaart het op en wordt het kouder. Het gaat flink vriezen, te minima tot -10° tegen de ochtend. Koud dus, zeker met de noordoosten wind die tot kracht 3 kan oplopen.

De toegang tot de Neterselse Heide is verandert tot een echt winterlandschap.

Weerplaza meld: 'Het blijft vandaag bewolkt maar zo goed als droog in Hulsel. Vanmiddag stijgt de temperatuur tot -5 °C en is de wind matig, windkracht 4. Vannacht is het helder en koelt het af tot ongeveer -10 °C.' Weerbericht lange termijn: 'De komende dagen zijn er opklaringen en blijft het zo goed als droog in Hulsel. De temperatuur stijgt tot -3 °C overdag, 's nachts is het ongeveer -10 °C. De wind waait uit het noordoosten en is matig, windkracht 3. Vanaf zondag neemt de kans op neerslag toe en stijgt de temperatuur tot 1 °C overdag en -3 °C 's nachts.'


De sneeuw die zondag viel, bezorgt veel mensen ook deze maandag sneeuwpret. Maar de barre weersomstandigheden veroorzaken ook ongelukken op de weg. Het weer speelt het openbaar vervoer ook maandag parten, al zijn de gevolgen iets minder groot dan zondag. De nodige bussen van Hermes en Arriva rijden weer, maar op het spoor waren de problemen maandagochtend nog altijd aanzienlijk.

Het winterweer levert ook problemen op voor vogels in de natuur. De laag sneeuw bedekt het voedsel dat vogels op de grond zoeken. Ook is het drinkwater op de meeste plaatsen niet meer bereikbaar. Een ijslaag zorg er voor dat de vogels er niet meer bij kunnen en moeten zoeken naar plaatsen waar nog geen ijs gevormd is. Dat zijn meestal grote plassen zoals vennen, maar ook beken en rivieren. Maar als een oever van een bek erg steil is kunnen ze er nog niet goed bij.

Wij kunnen de vogels natuurlijk niet overal helpen. Maar in onze tuinen kunnen we dat wel. Zet een schaaltje met een laag bodempje water in uw tuin en strooi wat voer, zoals zonnebloempitten. Die vallen in de smaak bij de meeste vogels. Er zitten veel voedingstoffen is, maar ook eiwitten en vetten. Die vetten komen nu goed van pas, zodat de vogels een isolatielaagje aan kunnen leggen. Een bijkomstig voordeel is dat wij zo ook van achter het glas van de vogels kunnen genieten.