dinsdag 16 februari 2021

De sneeuw is bijna weg, het ijs nog niet

Na een winterse week gaat het weer de komende tijd uit een heel ander vaatje tappen. Een weertype dat de afgelopen weken niet echt in de 30-daagse verwachting heeft gezeten, maar er naar alle waarschijnlijkheid toch echt gaat komen. Een overgang naar lenteweer! En dat in februari, terwijl het eigenlijk nog 'hartje winter' is.


Langs en op de wegen is het inmiddels sneeuwvrij. Op een enkele plaats zijn nog opgewaaide sneeuwresten te zien.

Op de Europese temperatuurkaart is te zien dat de verwachte temperatuurafwijking voor week 2 in de periode, ofwel voor de week van 22 februari. In de Benelux wordt een 3 tot 5 graden bovennormale temperatuur verwacht, wat een behoorlijk forse afwijking is op basis van een hele week. Overigens hadden we afgelopen week een negatieve afwijking van eveneens 3 tot 5 graden. De voorbije koude periode en de aanstaande zachte periode zouden elkaar dus kunnen 'opheffen' in het gemiddelde van heel februari! Daardoor zal de temperatuur alsnog rond normaal (of iets boven normaal) uitkomen aan het eind van de maand.

Echter: de verschillen die we meemaken zijn ronduit bijzonder te noemen deze maand. Vorige week was het in de Achterhoek nog -16,2 graden, volgende week zou daar misschien wel een lokale +20 graden tegenover komen te staan. Een verschil van 36 graden in Nederland binnen zo'n korte tijd is niet uniek, maar wel vrij uitzonderlijk! Dit verschil kan trouwens nog groter: in maart 2005 hadden we eerst -20,7 graden in de Noordoostpolder, enkele weken later werd +21,3 graden gemeten. Een verschil van exact 42 graden in één maand! (bron Weerplaza.nl)


Zondag werd er in Reusel op het Beleven nog geschaatst. Nu is het het water weer voor de natuur, de watervogels dus.

De afgelopen vorstperiode werd er volop geschaatst op vennen en plassen. Ook in onze buurt, en niet alleen op de Flaes in landgoed De Utrecht. Brabants Landschap had toestemming gegeven om ook in Reusel op het Beleven te schaatsen. Natuurlijk binnen de regels die de overheid heeft uitgevaardigd ten aanzien van de corona bestrijding. Ik reed zondag al vroeg in de ochtend langs het Beleven. De rij auto's die langs het Beleven (straat) geparkeerd stonden was al aangegroeid tot ongeveer zo'n 350 meter. De schaatsers waren wel goed verspreid over de gehele ijsvloer. Of dat ook zo is gebleven weet ik niet, bovendien wou ik dat ook niet weten. Ik ga daar immers niet over.

Goed, nu de dooi is ingetreden is het ven er weer voor de watervogels. Voordat die weer massaal op het water te zien zullen zijn is het wachten tot het ijs grotendeels is weggesmolten. Dat duurt nog een tijd. Afhankelijk van de dikte van het ijs kan het een week tot zelfs drie weken duren voordat het ijs helemaal weg is. Sneeuw is minder dicht als ijs en zal de warmte beter opnemen en sneller smelten als dat bij het ijs het geval is. Bovendien ligt het ijs in koud water. Omdat de bodem, en het water, maar langzaam opwarmen zal het ijs ook maar langzaam smelten.