maandag 8 februari 2021

Het is stil op straat tijden de avondklok

Het is stil op straat tijdens de avondklok. Dat is ook de bedoeling. Met de sneeuw in de straat is het nu mooi foto's maken. Voor nachtfotografie moet de sluiter lang open staan. Deze foto's zijn gemaakt met een sluitertijd van 26 seconden. Tijdens de sluiteropening mag er niets bewegen, anders is de foto onscherp, bewogen. Dus komt het goed uit dat er zich niets door het beeld beweegt.


Nachtfotografie is het maken van foto's tussen zonsondergang en zonsopgang. Een fotograaf kan hierbij gebruikmaken van kunstlicht of een lange sluitertijd. Afhankelijk van het beschikbare licht, de grootte van de lensopening en de gevoeligheid van de beeldsensor kan deze variëren van een paar seconden tot wel enkele uren lang. Nachtfotografie leent zich voor een groot aantal onderwerpen. Favorieten zijn bijvoorbeeld verlichte skylines, het nachtleven of juist de verlatenheid van straten. natuurfotografen maken graag gebruik van het aanwezige maanlicht om sfeervolle panorama's te maken en mensen die foto's van hemellichamen willen maken zijn ook op de nacht aangewezen.


Een avondklok is de tijd waarin bepaalde beperkingen van toepassing zijn. Doorgaans verwijst het naar een tijdspanne tussen zonsondergang en zonsopgang waarin individuen in hun woningen moeten zijn, of zich niet op de openbare weg of in de openbare ruimte of buiten mogen bevinden (diverse formuleringen komen voor). De beperkingen kunnen in uitzonderlijke gevallen zoals een noodtoestand door de overheid worden opgelegd ter controle of bescherming van de bevolking, bijvoorbeeld in geval van een ramp of in oorlogstijd. Een avondklok kan worden opgelegd aan de gehele bevolking, maar wordt soms ook opgelegd aan specifieke bevolkingsgroepen.

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. De avondklokmaatregel wordt verlengd tot en met 2 maart. Dat betekent dat nog ruim drie weken lang niemand na 21.00 uur de straat op mag zonder goede reden, zo heeft het demissionaire kabinet besloten. De maatregel loopt officieel woensdagochtend om 04.30 uur af.

De maatregel loopt daarmee gelijk aan de rest van de beperkingen in de huidige lockdown, zoals de sluiting van de horeca en niet-essentiële winkels. Ook die gelden tot en met 2 maart. Als de besmettingscijfers daar aanleiding toe geven, kan de avondklok, net als andere maatregelen, wel eerder weer afgeschaft worden.