maandag 15 februari 2021

Na de koude komt de lente eraan

Goed nieuws voor iedereen die het inmiddels wel gehad heeft met de sneeuw en kou: er komt een omslag aan. Zondag kan het zelfs tot 18 graden worden en is er flink wat zon. "Het zal lenteachtig aanvoelen”, zegt weerman Wouter van Bernebeek van Weerplaza.

Met een draai en de vleugels helemaal gespreid komt de Koolmees bij de nestkast aangevlogen, zijn snavel vol met nestmateriaal. (foto 2020)

Gisteren werd er nog nog massaal geschaatst, vanaf zaterdag kunnen we ons op de lente gaan verheugen. Het warmere lenteweer hebben we te danken aan een zuidenwind die de hele week over ons land trekt. De luchtsoort uit het Middellandse Zeegebied zorgt ervoor dat de temperatuur in korte tijd stijgt. "De komende dagen zal het nog wat kouder en bewolkt zijn, we hebben te maken met typisch dooiweer", vertelt Bernebeek. "Maar in het midden en zuiden van het land loopt de temperatuur morgen al wel op richting de 10 graden."

Vanaf vrijdag of zaterdag stijgt de temperatuur flink. "Zaterdag komen de temperaturen in de zuidelijke provincies al uit op 15 graden en regionaal kan het tot 18 graden worden", aldus de weerman. Dat is best bijzonder; vorige week was het nog -16 graden. "Dat is toch een verschil van bijna 35 graden binnen twee weken." In het noorden van het land blijft de temperatuur steken rond de 10 graden door invloed van het koude zeewater. Maar in het midden en oosten wordt het tussen de 13 en 15 graden. "Ook dat zal zacht en lenteachtig aanvoelen na zo’n koude periode. Als de temperaturen doorzetten, kun je spreken van lenteweer. Twee jaar geleden was het eind februari 20 graden in Limburg. Het is niet uitgesloten dat we dat dit jaar weer halen."

Het wordt niet alleen warmer, ook de zon laat zich komend weekend flink wat uren zien. Na het weekend wordt het iets minder zacht, maar een terugkeer van winterweer lijkt niet aan de orde. De weersomslag zal ook te merken zijn aan het gedrag van de vogels. Spoedig zullen de eerste beginnen met het bouwen van hun nesten.