zaterdag 6 februari 2021

De eerste sneeuw is inmiddels gevallen

Het sneeuwt inmiddels in Brabant. Er werd weercode geel afgekondigd. Hoogwater, sneeuw/ijzel/bevriezing. Dit is de derde winterprik. Hoewel, prik. Als de voorspellingen uitkomen zal het een flinke doffer worden. Enkele dagen met veel sneeuw en strenge vorst. Vanavond maakte ik alvast een foto, als voorproefje.


's Avonds rond 10 uur lag er al een laagje sneeuw.

Vanuit het zuiden ging het sneeuwen. Vanaf middernacht gaat weercode ROOD in, geldig voor het hele land. Komende nacht en zondag overdag breidt de sneeuw zich namelijk noordwaarts uit over de rest van het land. Door de stevige oostenwind is er sprake van een sneeuwjacht. Hierdoor kunnen er sneeuwduinen ontstaan die voor het verkeer gevaarlijke situaties opleveren. Bovendien is het zicht in de sneeuw slecht, mogelijk minder dan 500 m, en is het voor het gevoel snijdend koud.


Update: 's Morgens lag er een laag sneeuw van ongeveer 5 cm.


Vogels voeren nu de sneeuw alle voedselbronnen afdekt
Denk aan onze gevleugelde vrienden. Strooi niet allen voer, maar geef ze ook water, een ondiep schaaltje en vervang het zodra het dicht vriest. Je kunt ook een kleine tegel in het schaaltje leggen waar ze op kunnen gaan staan als ze willen drinken. Dan houden ze hun pootjes droog.

In totaal gaat er op veel plaatsen ongeveer 10 cm vallen, in het oosten en delen van Brabant en Limburg mogelijk meer dan 20 cm. In het noorden van het land en in Zuid-Limburg valt 2-5 cm. De meeste wind staat in de noordelijke helft van het land. In de noordelijke kustgebieden en boven het IJsselmeer komen zware windstoten voor van 75-90 km/u.

De sneeuw zorgde al meteen voor overlast. Door gladheid vanwege hevige sneeuwval hebben meerdere bestuurders zaterdagavond een ongeluk gehad. Door een ongeval op knooppunt De Hogt was de N2 (Randweg Eindhoven) richting knooppunt Leenderheide dicht. Tijdens hevige sneeuwval is een bestuurder van een auto met zijn voertuig in Sint-Oedenrode op een wegversmalling gebotst. Het eenzijdige verkeersongeval gebeurde rond 21:40 uur op de Zwembadweg. De wegversmalling raakte hierdoor zwaar beschadigd. De bestuurder werd nagekeken in de ambulance.