vrijdag 22 mei 2020

Uitgevlogen Grote bonte spechten

Na een kleine drie weken was het zo ver. De jonge Grote bonte spechten hebben het nest verlaten. De komende 10 dagen worden ze nog bijgevoerd door de ouders, waarna ze het voedsel zelf moeten gaan zoeken. Nadat er een uitgevlogen was moesten de ouders de overige jonge vogels in het nest nog blijven voeren.

De jonge Grote bonte specht vindt dat hij / zij lang genoeg binnen heeft gezeten.

De broedtijd begint in april en gaat door tot eind mei en er is een legsel. Het vrouwtje legt meestal 4 tot 7 eieren (glanzend wit). Beide geslachten broeden, doch hoofdzakelijk het vrouwtje. De broedtijd bedraagt 12-16 dagen. De jongen worden door beide ouders verzorgd en verlaten het nest na 18-21 dagen. Als de jongen zijn uitgevlogen worden ze nog ongeveer 10 dagen gevoerd.

Na het uitvliegen klom het jonge vogeltje in een naastgelegen dennenboom.

Ik kwam net op tijd om getuigen te zijn van het uitvliegen van een van de jongen Grote bonte spechten. Na het voeren vloog vader specht weg. Het jong was bij het voeren al ver uit het nest komen hangen, en besloot om er helemaal uit te kruipen. Nadat het jong even tegen de boom hing werd de eerste vlucht een feit. Zonder geoefend te hebben vloog het jong weg zonder hoogte te verliezen. Ik zag dat hij of zij tegen een dennenboom was geland, dus moest ik snel zijn om ook daar een paar foto's van te maken. Al snel bereikte het jonge vogeltje de kruin van de dennenboom, en verdween uit het zicht.

Er zaten nog meer jonge vogels in het nest, die later het luchtruim zullen kiezen.

Na het uitvliegen van de eerste duurden het vrij lang voordat de ouders het in het nest achtergebleven jong kwamen voeren. Even dacht ik dat de ouders met het uitgevlogen jong weg waren getrokken, maar toen werd het naar voer bedelende jong toch gevoed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten