woensdag 13 mei 2020

Icarusblauwtje langs de slootkant

Dit jaar heb ik eigenlijk nog geen vlinders gefotografeerd. Vanmorgen meteen een Icarusblauwtje. Het icarusblauwtje (Polyommatus icarus) is een vlinder uit de familie van de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes (Lycaenidae). (Foto's gemaakt met een Nikon Coolpix S9900).

Icarusblauwtje (mannetje) in het gras langs de slootkant.

Veel vrouwtjes zijn van boven bruingekleurd met oranje vlekjes. Daardoor worden ze soms aangezien voor een bruin blauwtje (Aricia agestis). De mannetjes zijn aan de bovenzijde egaal blauw. De onderkant van de voorvleugel is vaak lichtbruin en daar staan 2 wortelvlekken achter elkaar. De vlekken op de onderkant van de voor- en achtervleugel zijn even groot, net als bij het Esparcetteblauwtje. De onderkant van de vleugelwortel is vaak blauw bestoven. De franje (dat is de achterrand van de vleugel) is wit en bevat geen zwarte lijntjes waardoor een blokpatroon ontstaat.

Deze soort lijkt op het bruin blauwtje, maar er zijn een aantal verschillen: de oranje stippen langs de rand zijn vaak niet overal even helder. De drie stippen op de voorrand van de achtervleugel liggen niet op een rij en vormen hierdoor een driehoek of 'pijl'. Deze drie stippen staan ook even dicht van elkaar af. Verder heeft de onderkant van de voorvleugel nog een extra zwarte stip, de zogenaamde wortelvlek.

Er bestaat nog een niet-alledaagse verschijning van het icarusblauwtje: nl Polyommatus icarus forma icarinus. Bij deze lastige form ontbreken de twee beroemde stippen aan de voet van de voorvleugel (wortelvlekken) waardoor de soort lijkt op een Bruin blauwtje of zelfs een Plebicula thersites (Esparcetteblauwtje, die niet in Nederland voorkomt). Zoals dikwijls is een geheel van kenmerken (plaatsing van de stippen en de bijna totale afwezigheid van oranje maanvlekken) nodig om tot een zekere determinatie te komen.


De vliegtijd is van april tot en met oktober. De rups overwintert, meestal het derde rupsstadium. De rupsen worden gevonden op diverse planten uit de vlinderbloemenfamilie als sikkelklaver (Medicago falcata), hopklaver (Medicago lupulina), kleine klaver (Trifolium dubium), gewone rolklaver (Lotus corniculatus), moerasrolklaver (Lotus uliginosus), paardenhoefklaver (Hippocrepis comosa), bont kroonkruid (Coronilla varia), kattendoorn (Ononis spinosa) en kruipend stalkruid (Ononis repens). De jonge rupsen mineren.