dinsdag 5 mei 2020

Spreeuwen wonen in oude spechtenholtes

Spreeuwen nestelen in natuurlijke holtes in bomen, meestal oude spechten holtes. Holtes van de Groene specht en de Grote bonte specht zijn geliefd vanwege de grootte van het vlieggat. De Middelste bonte specht en Kleine bonte specht hebben een te klein vlieggat en zijn daardoor niet te gebruiken.



Het verenkleed is glanzend zwart met, vooral in de zon, een weerschijn van bronsgroen (kop en achterhoofd) en verschillende variaties purper. Behalve voor kenners is er eigenlijk nauwelijks onderscheid te maken tussen het mannetje en het vrouwtje. Omdat de veren van het vrouwtje wat groter en breder zijn, en omdat de uiteinden van de contourveren wit gekleurd zijn, zijn de stippels van het winterkleed bij het vrouwtje groter en staan bovendien wat dichter opeen. Jonge spreeuwen zijn grijsbruin met een lichte keel.

Aan het eind van de zomer ruilen ze dit verenpak om voor dat van de volwassenen, zij het dat hun spikkels duidelijker zijn dan die van de oudere volwassenen die meer gemĂȘleerd zijn. De lengte bedraagt ongeveer 21 cm; met een spanwijdte van 37–42 centimeter en een gewicht van 70-80 gram.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten