zaterdag 9 mei 2020

De rups van de Hageheld vlinder

Vanmorgen zag ik een rups, die zich al koorddansend over een afrasteringsdraad verplaatste. Het is de rups van de Hageheld vlinder, een dag en nacht actieve nachtvlinder.De Hageheld vlinder (Lasiocampa quercus) is een algemene soort, vooral in bosrijke regio's en heideterreinen. De acht centimeter lange rupsen zijn dichtbehaard en de brandharen kunnen na aanraking, bij mensen huidirritatie veroorzaken. Waardplanten van de rupsen komen onder meer uit de geslachten Larix, Betula, Salix en Rubus. De Hageheld vlinder vliegt overdag van half juni tot half augustus. In mei kunnen we dus enkele de rups tegen komen. De hageheld is een grote en krachtige bruine vlinder uit de familie van de spinners.

De vrouwtjes zijn nog groter dan de mannetjes. Beiden hebben ze een opvallende gele, dwarslijn over de vleugels, naar de rand toe breder wordend. In het midden van de voorvleugels ligt een zwart-omrande, witte stip. De mannetjes hebben sterk gekamde voelsprieten. De spanwijdte bedraagt tussen de 45 en 75 millimeter.

De mannelijke vlinders fladderen vooral overdag bij zonneschijn snel zigzaggend rond, terwijl de vrouwtjes pas vliegen als het gaat schemeren. De vrouwtjes zitten in het gras. Ze vliegen vlak boven het gras en laten tijdens de vlucht hun eitjes vallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten