donderdag 2 april 2020

Merels vechten om een vrouwtje

De Merel werd in 2016 getroffen door het dodelijke usutuvirus, maar lijkt zich nu weer te herstellen. In de tuin bij mijn fotohut zaten drie merel mannetjes elkaar achterna, laag over de grond. Het gevecht gaat maar om een reden. Een vrouwtje en het verdedigen van het broedgebied (territorium).

Deze Merel was de winnaar van het gevecht om het vrouwtje.

Wel zijn grote regionale verschillen te zien tussen het zuiden en de rest van het land. In Limburg en Noord-Brabant blijft het aantal merels achter. In deze provincies bungelt de merel vaak in de onderste helft van de top-10. Dit komt voor een deel overeen met het beeld van de verspreiding van het usutu-virus. Het virus is vanuit Belgiƫ en Duitsland richting Nederland gekomen. In de zuidelijke provincies waart het virus nu het langst rond. Ook al lijkt het aantal merels zich aan het herstellen, het aantal blijft nog achter bij voorgaande jaren.


De takkenwal die ik maakte van de afgevallen en gesnoeide takken is een geliefde plaats voor de Merel en andere vogels. Het bied overzicht, veiligheid en ruimte voor nestbouw.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwe artikelen, klik dan op VOLGEN