dinsdag 21 april 2020

Wandeling over natuurgebied de Grijze Steen

Vanmorgen koos ik voor een wandeling over de Grijze Steen. De Grijze Steen is een natuurgebied op het grondgebied van Casteren, grenzend met Netersel, en gescheiden door de Groote Beerze. Jammer genoeg waaide het flink, waardoor de vogelzang werd overstemd door de windruis in de bomen. Toch was het genieten. De rust was reuze, niemand gezien, dus Corona veilig. (Foto's gemaakt met een Nikon Coolpix S9900).

De toegang van het gebied vanaf de Westelbeersedijk. Aan het einde van dit pad stroomt de Groote Beerze.

De Grijze steen ligt in het Dal van de Groote Beerze. Dal van de Groote Beerze is de naam van een beheerseenheid van het Brabants Landschap die 298 ha groot is en bestaat uit een aantal terreinen in het dal van de Grote Beerze tussen Bladel en Westelbeers.

Het omvat de gebieden Beersbroek en Steenselaarbeemden aan de westkant van het riviertje, en het gebied Grijze Steen aan de oostkant. De eerste twee gebieden zijn kleinschalige cultuurlandschappen met wat stukjes bos en weiland, en houtwallen. Het Beersbroek kent ook schraalgraslandjes met Dotterbloem, Poelruit, Moerasviooltje, Klein glidkruid, Kleine valeriaan, Brede orchis, Blauwe knoop en Spaanse ruiter. De Grijze Steen bevat nog een heideveldje, waar ook Klein warkruid, Moeraswolfsklauw, Zonnedauw en Klokjesgentiaan valt aan te treffen.

Men vindt in dit gebied ook leemputten, overblijfsel van delfstofwinning van de mens voor de vervaardiging van blauwgrijze stenen, vanwaar de naam afkomstig is. Men is sinds 2005 bezig om de Grote Beerze weer haar oorspronkelijke meanderende loop terug te geven. Overstromingsgebiedjes zijn daarbij aangelegd maar het water is nog te voedselrijk om regelmatig de schraalgraslandjes te overstromen. Daarom zijn deze van een kade voorzien, terwijl door Waterschap De Dommel een zuiveringsmoeras is aangelegd.

De waterloop die het water vanaf de akkers afvoert wordt met een sluis hoog gehouden.


Dode populieren worden bewoont door tal van spechten. In deze boom zitten twee nieuwe holtes.


Links; een nieuwe Aardappelgal. De Aardappelgal wordt veroorzaakt door de Aardappelgalwesp. Aardappelgalwesp komt veel voor op Zomereik.
Rechts; de Bont zandoogje. De vlinder geeft de voorkeur aan gemengde bossen en naaldbossen als leefgebied


Paden langs de sloten, om en dwars door het gebied.

Als je de paden in een 8-vorm bewandeld, bewandel je ongeveer 90% van het gebied. Dwars door het gebied loopt een grote waterloop, die vanaf de Westelbeersedijk naar de Groote Beerze loopt. Door die waterloop in het centrum van de acht-vorm plant, mis je slechts een stuk langs de beek, of als je omgekeerd wandelt een stukje in de lengte richting aan de westzijde.