donderdag 2 april 2020

Derde mezen nestkast is ook verhuurd

De derde nestkast is ook verhuurd. Familie Koolmees neemt de laatste mezen nestkast in. De mezen vangen de Buxusrupsen en de Eikenprocessierupsen weg.

De derde nestkast is bewoond. Regelmatig zag ik de mezen met nestmateriaal de nestkast in gaan.

De Mezen beginnen met grotere takjes. Dan de kleinere takjes, een beetje mos. Vaak zie je ook dat er nylonkoord in het nest verweven is. Rupsen zijn een belangrijkste voedselbron voor de jonge mezen. Als de mezen te vroeg eieren gaan leggen kan het zijn dat de jonge al uit komen voordat er rupsen zijn. Rupsen komen pas uit hun ei, als de bladeren aan de struiken en bomen komen. Het blad is immers voedsel voor de rupsen. Rupsen dienen als het voornaamste voedselaanbod voor koolmezen. Daarom moeten de rupsen dus al uit hun eitjes zijn, voordat de eitjes van koolmezen uit komen. Dan hebben ze voldoende rupsen als voedsel voor hun jonge mezen.


Verantwoorde bestrijding van de Buxusrups
Koolmezen, maar ook pimpelmezen zijn gek op de Buxusrupsen. Door nestkasten op te hangen haal je ook de Buxusrupsen bestrijdingsdienst in je tuin. Rupsen in je Buxushaag worden dan door de mezen weggevangen. Gebruik geen biologisch of bacteriologische bestrijdingsmiddelen. Rupsen die het bestrijdingsmiddel binnen hebben gekregen zijn dodelijk voor de jonge mezen in de nestkasten. De volwassen mezen zullen het wel overleven, maar nestkasten met zeven dode kuikentjes zijn dan eerder regel dan uitzondering.

Lavameel schijnt de Buxusplant weerbaar te maken tegen het kaal vreten van het blad. Lavameel verstevigt het blad van de buxus, waardoor de rups meer moeite heeft het op te eten en uiteindelijk het loodje legt omdat hij te weinig voedsel binnenkrijgt. Bovendien kleeft het meel aan de rups, waardoor die minder goed kan bewegen en zal de buxusmot niet zo snel eitjes leggen op met lavameel bestoven blaadjes. Het lavameel moet u dan verstuiven over de buxussen (en alle andere planten en gewassen).

In lavameel zit veel silicium en dat verstevigt uw blad, dus minder aantrekkelijk voor de buxusmot want moeilijker te knabbelen. De andere meer dan 60 mineralen worden eveneens door de huidmondjes op het blad opgenomen. Deze bemesting via het blad is eveneens heel gunstig voor uw buxus. Een buxusmot zal niet snel eitjes leggen op een buxus behandeld met lavameel en de aanwezige rupsen houden ook niet van “zand” tussen hun eten. Verjagen met lavameel lukt heel goed en is heel belangrijk om te overwegen. Heel goedkoop kun je op een efficiĆ«nte en snelle manier uw planten beschermen tegen allerhande insecten.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwe artikelen, klik dan op VOLGEN