zondag 9 juni 2019

Koolmees met acrobatische toeren

Meezen zijn behendige vogels. Ze hangen makkelijk ondersteboven aan objecten en zaadstengels. Vanmorgen hing er een aan een boomtak om daar naar spinnetjes of larven te zoeken. Even dacht een jonge mees (juveniel) de oudere mees te kunnen verjagen, maar die illusie was snel vervlogen.

Even dacht een jonge mees (juveniel) de oudere mees te kunnen verjagen, maar die illusie was snel vervlogen.

De koolmees (Parus major) is een zangvogel uit de familie van echte mezen (Paridae). Het juveniel is valer gekleurd en mist het onderste deel van de zwarte buikstreep, deze verschijnt in het najaar. Volwassen koolmezen zijn circa 14 centimeter groot, hebben een spanwijdte van 22,5-25,5 centimeter en een gewicht van gemiddeld 17 gram. De koolmees heeft een zwarte kruin, witte wangvlekken, een gele borst en daarop overlangs een zwarte band. Mannetjes zijn te herkennen aan de duidelijk bredere zwarte band, maar ook aan de grotere hoeveelheid zwart tussen de poten en meer glans op de kop.


Koolmezen zijn uitzonderlijk baldadig, maar ook nuttige dieren voor liefhebbers van fruitbomen en grote fruitgewassen. Vele koolmezen zullen namelijk vruchten en bladeren aan gewassen doorzeven om rupsen op te pikken. Ze kunnen grote aantallen rupsen wegvangen op een biologische manier maar dit gaat natuurlijk wel ten koste van de vruchten en bladeren die op hun beurt ook weer erg belangrijk zijn voor de oogst en de plant.