zondag 2 juni 2019

Bosbeekjuffers en Weidebeekjuffers

Vanmorgen zag ik libelle juffers dicht bij de Groote Beerze. Deze beekjuffers behoren tot de libellen familie, maar zijn gelijkvleugelig, en daarmee geen echte libellen. het zijn twee nou verwante soorten; de zeldzame Bosbeekjuffer (Calopteryx virgo) en de algemene Weidebeekjuffer (Calopteryx splendens). De twee soorten zijn te onderscheiden door de kleurbezetting van de vleugels. De Bosbeekjuffer man heeft vleugels die vrijwel volledig zwart met een blauwe glans gekleurd zijn. bij de Weidebeekjuffer man is dat een blauwe vlek die maar een deel van de vleugel kleurt.

Bosbeekjuffer (Calopteryx virgo)

Bosbeekjuffer
De Bosbeekjuffer is een opvallende soort, die graag op beschaduwde plekken vliegt. De juffers 'fladderen' boven het water. Mannetjes hebben vrijwel geheel donkerblauw gekleurde vleugels. Het vrouwtje lijkt sterk op de Weidebeekjuffer, maar het pseudopterostigma is verder van de vleugeltop verwijderd en de vleugels zijn bruinig en weinig doorzichtig. Het lichaam van het mannetje is metaalglanzend blauw, terwijl die bij het vrouwtje metaalkleurig groen is. De vleugels van de mannetjes zijn vrijwel geheel donkerblauw gekleurd, bij de vrouwtjes is die bruin tot bruingroen en weinig doorzichtig.

Links een man - rechts een vrouw Bosbeekjuffer (Calopteryx virgo)

De Bosbeekjuffer (Calopteryx virgo) is een 45 tot 49 mm grote Juffer uit de familie van de beekjuffers (Calopterygidae), die in vrijwel heel Europa voorkomt. Het is een kenmerkende soort voor natuurlijke, langzaam stromende (bos)beken met een heel goede kwaliteit van het water. Door het verdwijnen van dit biotoop is de soort in Nederland sterk achteruitgegaan en staat dan ook op de Nederlandse Rode lijst (libellen) als bedreigd. Bosbeekjuffers zijn forse juffers met zeer brede vleugels en een dicht netwerk van vleugeladers. De mannetjes hebben een blauw metaalglanzend lichaam en vrijwel geheel zwarte vleugels met een blauwe glans. Alleen de uiterste top en uiterste basis van de vleugels zijn lichter getint. Pterostigma's ontbreken. De onderkant van de achterlijfspunt is roodbruin gekleurd. De vrouwtjes hebben een groen tot bruin metaalglanzend lichaam. De vleugels zijn egaal van kleur, groenbruin tot bruin getint, met een wit pterostigma waarin de vleugeladers doorlopen (pseudopterostigma).

Een nog niet uitgekleurde man Bosbeekjuffer (Calopteryx virgo)

Habitat Bosbeekjuffer: Hoofdzakelijk bij koele zuurstofrijke beekjes en bovenlopen van riviertjes, in het laagland bij bosbeken.

Weidebeekjuffer
De Weidebeekjuffer is een behoorlijke vlieger en kan tijdens de zwerftochten ver van het water aangetroffen worden. Mannetjes hebben in de vleugels een donkerblauw gekleurde band, die de basis en de top vrijlaat. De vrouwtjes hebben groenige vleugels, die iets doorzichtig zijn en het pseudopterostigma ligt dichter bij de vleugeltop dan bij vrouwtjes van de Bosbeekjuffer. Het lichaam van het mannetje is metaalglanzend blauw, terwijl die bij het vrouwtje metaalkleurig groen is. De vleugels van de mannetje heeft een donkerblauw gekleurde band, die de basis en de top vrijlaat. De band beslaat iets meer dan de helft van de vleugellengte, bij de vrouwtjes is die groen tot groenbruin en iets doorzichtig.

Links een man - rechts een vrouw Weidebeekjuffer (Calopteryx splendens)

De weidebeekjuffer (Calopteryx splendens) is een 45 à 48 mm grote Juffer uit de familie van de beekjuffers (Calopterygidae), die in Nederland en België vrij algemeen voorkomt bij stromend water van redelijke kwaliteit. In het westen van Nederland is hij zeldzaam. De weidebeekjuffer vliegt van mei tot september. Door de vlinderachtige vlucht vormen ze een opvallende verschijning. De Weidebeekjuffer is een behoorlijke vlieger en kan tijdens de zwerftochten ver van het water aangetroffen worden. Mannetjes hebben in de vleugels een donkerblauw gekleurde band, die de basis en de top vrijlaat. De vrouwtjes hebben groenige vleugels, die iets doorzichtig zijn en het pseudopterostigma ligt dichter bij de vleugeltop dan bij vrouwtjes van de Bosbeekjuffer.

Habitat Weidebeekjuffer: Aan vrij zuurstofrijke en meestal onbeschaduwde beken en rivieren, zelden bij stilstaand water. Vertoont zwerfgedrag.