donderdag 15 november 2018

Zeldzame Inktviszwam (Clathrus archeri)

Gisterenavond werd ik getipt dat in Netersel de zeldzame Inktviszwam groeit. Vanwege de privacy noem ik geen naam van de tipgever en de locatie. De Inktviszwam is een zeldzame zwam en staat op de rode lijst als vrij zeldzaam doch niet bedreigd.

De zeldzame Inktviszwam (Clathrus archeri)

De inktviszwam (Clathrus archeri, synoniem: Anthurus archeri) is een schimmel uit de grote familie Phallaceae ofwel stinkzwammenfamilie. De soort heeft een vruchtlichaam waarvan de vorm doet denken aan een inktvis. Hij ontwikkelt zich uit een 'liggend ei' waaruit vier tot zeven slanke lange armen groeien die aanvankelijk met de toppen met elkaar zijn verbonden. Daarnaast is deze soort te herkennen aan de karakteristieke kadavergeur. De inktviszwam is oorspronkelijk afkomstig uit Australiƫ en Tasmaniƫ en is in 1921 voor het eerst in Europa gesignaleerd. Waarschijnlijk zijn sporen van deze zwam meegekomen met Australische troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze exotische soort is zeldzaam maar de soort verspreidt zich de laatste jaren meer en meer.


De inktviszwam groeit het best op vochtige schaduwrijke weilanden, maar komt ook voor in licht beboste omgeving. Hij groeit en bloeit (in Europa) van juli tot en met oktober, soms langer, zoals dit jaar blijkbaar.