zaterdag 3 november 2018

Groot Dooiermos (Xanthoria parietina)

Dit is een van de mooiste Groot Dooiermos exemplaren die ik gezien heb. Ze groeien langs de N269. De uitstoot van stikstof van het autoverkeer zal ongetwijfeld een voedingsbron zijn voor deze dooiermos. Groot Dooiermos gedijt in omstandigheden waar veel stikstof en ammoniak in de lucht zit. Veel stikstof en vooral ammoniak, komt van de intensieve veehouderij, maar stikstof komt ook uit de uitlaten van het autoverkeer.

Groot dooiermos (Xanthoria parietina)

Groot dooiermos (Xanthoria parietina), ook wel steenkorstmos, is een veel voorkomende en opvallende soort korstmos. De kleur is meestal heldergeel tot oranje, maar ook andere kleurschakeringen komen voor. Meestal zijn er apotheciƫn (schotelvormige vruchtlichamen) aanwezig, die van binnen donkeroranje zijn gekleurd. De gele kleurstof parietinezuur werd vroeger wel gebruikt als verfstof. De gele kleurstof wordt bloedrood wanneer deze in aanraking komt met een sterke base, zoals kaliloog of natronloog. Dit soort kleurreacties worden veel gebruikt om korstmossen op naam te brengen.


Het groot dooiermos komt vooral voor op basische substraten, en is bijvoorbeeld zeer algemeen in gebieden met intensieve veehouderij: de aanwezigheid van ammoniak bevordert de groei. Het groeit op schors van bomen, op steenachtige ondergrond als beton, baksteen en stoeptegels en zelfs op asbest en op het asfalt van rustige wegen.

De laatste jaren komt de soort in Nederland (en ander delen van Europa) steeds meer voor, omdat ze kan profiteren van vervuiling met stikstof- en ammoniakverbindingen.