De herfstkleuren krijgen de overhand in de Hertgang.
Prachtige wandelroutes over Landgoed De Utrecht en het bosgebied de Herdgang, zijn de parel van dit landgoed. U wandelt dwars door dit prachtige bosgebied met zijn sierlijk meanderende beekje de Reusel, achter de Herberg In Den Bockenreyder. Via het erf van Den Bockenreyder gaat een wandeling langs het Beekje, en een richting de nieuwe Flaestoren, waar u bij de vennen Flaes en Goor een fascinerende uitzicht over het water heeft.
Kleverig koraalzwammetje - Calocera viscosa
Het Kleverig Koraalzwammetje is een algemene soort welke op dood naaldhout gevonden kan worden. Alhoewel hij op een Koraalzwam lijkt valt hij toch niet onder de Koraalzwammen. Het Kleverig Koraalzwammetje is vrij variabel qua vorm, hij kan bestaan uit rechte vertakkingen, maar komt ook regelmatig voor met vrij veel vertakkingen. Hij groeit in bundels, welke in omvang kunnen verschillen van enkele losstaande sprietjes tot meer dan 10cm in doorsnee. De vertakkingen voelen rubberachtig aan en zijn makkelijk te buigen zonder dat ze afbreken. Dit in tegenstelling tot de Koraalzwammen, waarbij de vertakkingen meestal erg broos zijn. Als hij door mos en gras heen moet groeien kan hij ruim 15cm hoog worden.
Het Kleverig Koraalzwammetje kan verward worden met diverse, zeldzame, soorten Koraalzwammen. Maar de qua kleur overeenkomende Koraalzwammen groeien doorgaans niet direct op hout, en hebben vertakkingen welke vrij makkelijk afbreken.
Fraaisteelmycena - Mycena inclinata
De Fraaisteelmycena (Mycena inclinata) is een paddenstoel uit de familie Mycenaceae. Fraaisteelmycena is een in Nederland vrij algemene paddenstoelensoort. De vruchtlichamen zijn aanwezig in nazomer en herfst en te vinden in loofbos op stronken en omgevallen stammen van vooral eiken. De hoed is aanvankelijk klokvormig en spreidt zich uit. In het midden blijft een bultje. De diameter is tot 3 centimeter en het oppervlak is gestreept, de rand steekt tussen de einden van de lamellen schelpvormig uit. De kleur is nogal variabel, aanvankelijk grijs tot grijsbruin, later kastanjebruin en vaak ontstaan er gelige vlekken. De hoed is hygrofaan, verandert van kleur bij het opdrogen. De lamellen zijn wittig tot bleekgrijs, later rozeachtig. Ze zijn aangehecht aan de steel. De steel is tot 10 centimeter lang, bovenaan wit, naar beneden toe oranje en is onderaan roodbruin. De steel is enigszins berijpt. De geur is melig. De sporen zijn wit. De vruchtlichamen vormen dichte bundels.
Fijnschubbige boleet - Suillus variegatus
Deze buisjeszwam groeit van groeit van juli tot begin oktober, alleen in de buurt van dennnenbomen in Noord-Amerika, Europa en Noordwest-Azië. Hij komt in België en Nederland ook voor, maar is hier eerder zeldzaam. In Nederland is hij op de rode lijst geplaatst, in België zijn alle zwammen beschermd. De okerkleurige, bolvormige hoed, die vaak roestkleurige vlekjes heeft, voelt fluweelachtig aan en wordt tot 15 cm in diameter. Oudere exemplaren kunnen vettig aanvoelen, zeker bij vochtig weer. De stam is okergeel, soms ook met sproeten onderaan. Het vruchtvlees is bleekgeel en wordt enigszins blauw bij kwetsen of snijden ervan.
Grote stinkzwam - Phallus impudicus
De grote stinkzwam komt met behulp van een eiertand uit een 3–6 cm grote knol die in de volksmond met heksen- of duivelsei wordt aangeduid. Daaruit strekt zich in enkele uren de 10–20 cm lange poreuze en holle steel. De hoed van de paddenstoel is dan met een groene slijmerige sporenlaag (gleba) bedekt die een zeer penetrante aasgeur verspreidt, zelfs tegen de wind in te ruiken. De stank trekt vliegen en kevers als de oranje aaskever aan die voor de verspreiding van de sporen zorgen. De schone hoed is wit tot lichtgeel en heeft een kleine opening aan de top. De zwam lijkt dan wel op morieljes.
De sterke geur doet niet vermoeden dat deze paddenstoel ook eetbaar is. De steel van jonge exemplaren van de grote stinkzwam is eetbaar; naarmate hij ouder wordt neemt het psilocainegehalte toe waardoor hij te giftig wordt voor consumptie. Het heksenei, ontdaan van de sporenlaag, wordt gebakken opgediend en geldt in sommige culturen als afrodisiacum; dit vanwege de uiterlijke overeenkomst van het volwassen exemplaar, met het mannelijk lid. Deze veronderstelde werking is echter nooit aangetoond. De grote stinkzwam wordt aangetroffen van mei tot november bij vermolmd hout in bossen, parken en tuinen. De soort komt algemeen voor.
Sombere honingzwam - Armillaria ostoyae
De sombere honingzwam (Armillaria ostoyae) behoort tot de plaatjeszwammen met manchet. In april 2000 werd in het Malheur National Forest in de Amerikaanse staat Oregon een sombere honingzwam ontdekt van naar schatting 2400 jaar oud met een ondergrondse mycelium oppervlakte van 8,9 km². Daarmee is deze schimmel het grootste organisme ter wereld. Ook in het Zwitsers Nationaal Park in de streek Engadin komt deze schimmel met een grote omvang voor. Hier is de schimmel ongeveer duizend jaar oud en ongeveer 800 meter lang en 500 meter breed.