Vanmorgen fietste ik door Landgoed de Utrecht en zag langs het fietspad Groot Schildmos staan. Dus zetten ik de fiets even op de standaard en maakte ik er een paar foto's van.
Groot Schildmos (Parmotrema perlatum) is een bladvormige korstmos die behoort tot de orde Parmeliaceae van de Parmotrema. Groot Schildmos komt voor op de schors van bomen en dood hout en is in Nederland algemeen voorkomend. Groot schildmos groeit vooral als epifyt op bomen met een wat basische schors, zowel op laanbomen als in parken en lichte bossen. Het bladvormige thallus is tot 20 centimeter groot en vormt een rozet. De lobben worden tot 2 cm breed. De blauwgrijze tot grijsgroene bovenzijde van het thallus is bedekt met netvormige, verhoogde aderen (pseudocyphellen). De altijd aanwezige Soralen zijn witgelig en bol, langs de randen van de lobben. Isidiën en Pseudocyphellen zijn afwezig.
Groot schildmos kan verward worden met de Grofgebogen schildmos (Hypotrachina afrorevoluta) en Gebogen schildmos (Hypotrachyna revoluta), deze zijn te onderscheiden doordat bij deze twee soorten de soralen op de lobben zitten in plaats van op de rand. Als de soralen afwezig zijn kunnen ze uit elkaar gehouden worden door de reacties van het merg.