vrijdag 23 november 2018

Annanina's Rust: Kleverig koraalzwammetje

Vanmorgen was ik in Diessen op landgoed Annanina's Rust om even de benen te strekken en om te kijken of er nog iets bijzonders te fotograferen was. De natuur is in een rustperiode aanbeland, en dat zie overal aan. De ochtenden zijn grijs en koud, de kleur verdwijnt met de week, en de paddenstoelen zijn voor een groot deel aan het verdwijnen. De meeste paddenstoelen zijn aan het verweren of zijn door dieren aangevreten of bijna opgegeten. Ik zag Grote sponszwammen die voor de helft opgegeten waren, en andere zijn ten prooi gevallen aan schimmels die de paddenstoelen (ook schimmels) aan het opeten zijn.

De kenmerkende oranje kleur van de Kleverig koraalzwammetje is inmiddels aan het afzwakken en is nu gewoon geel

Het Kleverig Koraalzwammetje is een algemene soort welke op dood naaldhout gevonden kan worden. Alhoewel hij op een Koraalzwam lijkt valt hij toch niet onder de Koraalzwammen. Het Kleverig Koraalzwammetje is vrij variabel qua vorm, hij kan bestaan uit rechte vertakkingen, maar komt ook regelmatig voor met vrij veel vertakkingen. Hij groeit in bundels, welke in omvang kunnen verschillen van enkele losstaande sprietjes tot meer dan 10cm in doorsnee. De vertakkingen voelen rubberachtig aan en zijn makkelijk te buigen zonder dat ze afbreken. Dit in tegenstelling tot de Koraalzwammen, waarbij de vertakkingen meestal erg broos zijn. Als hij door mos en gras heen moet groeien kan hij ruim 15cm hoog worden.

Het Kleverig Koraalzwammetje kan verward worden met diverse, zeldzame, soorten Koraalzwammen. Maar de qua kleur overeenkomende Koraalzwammen groeien doorgaans niet direct op hout, en hebben vertakkingen welke vrij makkelijk afbreken. Kenmerken: Sporen: 8-12 x 4,5-5,5 µm, elliptisch, glad, 1-3 cellig, Substraat: Op dood naaldhout, Vruchtlichaam: Koraal- tot geweivormig, voelt rubberachtig aan, Vruchtlichaam: Kan grote bundels vormen, 3-6cm hoog, Vruchtlichaam: Kleur: geel tot oranje, vooral bij ouderdom meer oranje kleurend.


Annanina's Rust is een natuurgebied van het Brabants Landschap van 151 ha tussen Hilvarenbeek en Diessen. Het bestaat uit een oud landgoed met loof- en naaldbos. Annanina's Rust is in 1899 gesticht door Emile Huijsmans, die leefde van 1850 tot 1920 en die notaris was te Diessen. Het is vernoemd naar zijn maîtresse, een Russische, die een huisje had op het landgoed. Tegenwoordig is het landgoed bezit van het Brabants Landschap en is het vrij toegankelijk.