donderdag 29 december 2016

Winterplaatjes Moerbleek, Ravels bos

Gisteren was ik met de mountainbike op verkenning op de heide van de Moerbleek, nabij Hooge Mierde. Vanmorgen ging ik terug, te voet dan wel. Het landschap van de Moerbleek was totaal veranderd. Gisteren was het grijs en grauw. Vanmorgen was de mist aan de bomen en planten bevroren en vormden zich een mooi randje rijp op de takken. Met de doorkomende zon leverden dat op diverse plaatsen mooie plaatjes op.

Winterse plaatjes aan de bosranden naast de Moerbleek.

Vannacht en vanmorgen waren grote delen van Nederland, en ook België gehuld in dichte mist. In Noord-Holland, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg kwam plaatselijk dichte mist voor. Gepaard met de vorst (in onze omgeving tot -3° C) goed voor typische winterbeelden.

De Kruisbergkapel, gelegen op de grens van Nederland en Vlaanderen, langs de zandweg vanaf het Eendengoor, Hooge Mierde naar de Kruisberghoeve nabij Arendonk, België.

Hoogemierdenaar Sjef Schellekens was de drijvende kracht achter de restauratie van de Kruisbergkapel. De kapel werd in 1880 gebouwd, behorende tot 'de Kruisberg hoeve'. De kapel, nu behorende tot het erfgoed van de boerderij, werd tijdens deze oorlog volledig uitgebrand. Samen met het bouwen van de boerderij besloot men de kapel in zijn originele staat te restaureren. In deze buurt werd de Belgische jager Jan Beyens door een wachtmeester van de Nederlandse politie doorgeschoten. Pure moord, luiden al jaren het oordeel in de omgeving, maar bewezen is dat nooit. Het speelden zich af in 1950, in de nabijheid van het kapelletje op Kruisberg. Een kleine kilometer noordelijk van de kapel is er door de familie een monument opgericht om Jan Beyens te gedenken. Deze plaats is gekozen omdat Beyens daar dood gevonden is. Tot op de dag van vandaag wordt het monument zorgvuldig onderhouden.


De laatste twee foto's tonen de bosrand van het Ravels Gewestbos, dat aan Nederland grenst en aansluit met Landgoed de Utrecht. Het Ravels Gewestbos kent vele privé grondgebieden waar geen toegang wordt verleent om te recreëren, maar er blijft nog genoeg ruimte voor wandelaars en mountainbikers, waar ook enkele routes voor aangelegd zijn.