zondag 4 december 2016

De winter kondigt zich aan

Krijgen we een zachte winter, of wordt zacht winterweer weer afgewisseld met strenge vorst, zoals de afgelopen winter. Er zijn tekenen die wijzen in de richting van strengere winters de komende paar jaren, voor wat dat waard is. Vannacht koelt het nog weer af tot -4 °C en is de wind zwak, windkracht 2. Morgenochtend begint de dag zonnig en is de temperatuur ongeveer -1 °C. De weerberichten op lange termijn geven zachter weer, de komende dagen neemt de bewolking toe en blijft het droog. De temperatuur stijgt overdag tot 8 °C en 's nachts 2 °C. De wind draait geleidelijk naar het zuidwesten en is zwak, windkracht 2. Vanaf donderdag neemt de kans op zon af en stijgt de temperatuur tot 10 °C overdag en 8 °C 's nachts. Nog geen streng weer in Nederland, voorlopig dan toch.

Ook het water is vandaag niet toegankelijk voor vogels. Zij zullen over het ijs moeten lopen.

De mountainbikers krijgen een warm kopje soep bij de pauze plaats. De Ganzen niet, die eten bevroren gras.

De meesten Wilde eenden zitten op het ijs, maar houden wel lang de wakken open. De meeste mountainbikers zijn na hun kopje soep weer verder gereden.

Een witte kerst is waar velen jaarlijks van dromen. We zingen dan ook niet voor niets: "I'm dreaming of a White Christmas". Of de kerstdagen van 2016 ook daadwerkelijk in het wit gehuld zullen zijn is moeilijk niet te voorspellen. Toch zijn er diverse meteorologen en deskundigen die graag hun voorspellingen voor de winter van 2016-2017 met zekere stelligheid bekend maken. Volgens de weersvoorspelling in de Enkhuizer Almanak krijgen we in de week voor de kerst (17 - 23 december 2016) vooral te maken met rustig winterweer. Vanaf 24 december 2016 zouden we dan te maken krijgen met wisselvalligheid en winterse buien, maar over echte sneeuw wordt niet gesproken.

De Tjiftjaf zingt zijn lied in de zon.

De Grote zilverreiger heeft het wel koud.