vrijdag 2 december 2016

Open brief aan Brabants Landschap

Beste bestuurders Brabants Landschap,

Ik begrijp er niets meer van.
Het Brabants Landschap kapt zowat alle bomen, die in Reusel langs de zandweg aan de noordzijde van het Beleven staat.

Hier is de zaag al in gezet. Een breed pad met nog een enkele boom omdat de groenstrook hier nog breed is.
Het rooien zou als reden hebben - zo wordt er over gesproken - om een open doorkijk te creëren, helemaal tot aan de Belevensche loop. Alle bomen, karakteristieken eiken, berken boom en grote struiken, zijn met kleurcodes gesmet om gekapt te worden. Het zijn allemaal gezonde bomen. Is dat natuurbehoud? Waar blijft dan de schuilgelegenheid van vogels die in slootkanten broeden en waar moeten die vogels hun lied verkondigen om zo zijn territorium af te bakenen?

Hier is het nog maar zwaar uitgedund, Verder op staan de bomen in een enkele rij. Als je daar bomen weg zaagt staan er geen meer.

Het zagen is uitbesteed aan o.a. gepensioneerde privé personen, die dan wel gebruik maken van de benodigde veiligheids- zaagbroek en helm met gelaatsbescherming, maar geen enkele bosbouw achtergrond hebben. Een van hen is een gepensioneerde, die gymnastiek / sportleraar aan het middelbaar onderwijs is geweest. Dat hij de gevaren van het werken met een motorzaag niet goed onderkent blijkt wel uit het fijt dat hij alleen aan het zagen was, zonder de aanwezigheid van een tweede persoon. Als hij een kick-back met het zaagblad krijgt en zich daarbij mogelijk zwaar verwond, kan dat slecht voor hem aflopen als er niemand in de buurt is om eerste hulp te verlenen. Ik vindt dat onverantwoord. Of Brabants Landschap weet dit niet, of neemt een onverantwoord risico, door het rooien uit handen te geven aan partijen die daar niet voor getraind zijn. Ik hoop dat er geen ongelukken gebeuren.

Al deze bomen zijn met rood gesmet, binnenkort zullen ze allemaal gecremeerd worden in een of andere houtkachel...

Alle met de rode kleur gesmette bomen zijn bedankt voor al die mooie jaren. De achterzijde van het Beleven is open landschap. Het hoeft toch niet overal open te worden?

Nog meer onbegrip.
Een zelfde vraag stelde ik mij afgelopen zomer, toen maaimachines de paden zo breed uitmaaiden, dat de planten waar nog diverse rupsen zich in ophielden - waaronder de rups van de koninginnenpage - in een keer verdwenen waren. Ik hoorde van andere natuurliefhebbers dat het maaien als doel had om wandelaars meer ruimte te geven. Naar menig een zou volstaan zijn geweest met een meter weeszijde, langs het uitgelopen spoor waar wandelaars de bodem plantvrij hebben gelopen. Daarvoor is drie meter of meer toch niet nodig. Die extra breedte is er nou net te veel aan. Daarbij werd de rups ook weggemaaid.

Er zijn stroken met wilde bloemen gerealiseerd die insecten van nectar voorzien. Prima! Het ruikt er naar honing als je er op een zonnige zomerochtend langs wandelt. Maar als de rupsen het niet halen, hoe moeten de vlinders dan overleven? De boeren maaien ook nog bijna alles plat, daar hoeft de vlinder ook niet op te rekenen.

Misschien is de chauffeur op de tractor wat overdreven geweest met maaien. Ik neem toch aan dat mensen uit uw organisatie tijdens de maaiwerkzaamheden toezicht houden. Die vinden het zo wel goed wat er gebeurd, lijkt mij, daar er niet ingegrepen wordt. Ik ben lid geworden van Brabants Landschap om de natuur te steunen, niet om een racebaan aan te laten leggen voor illegale off the road crossers. Dat is overigens een overlast probleem waar geen enkele instantie wat aan doet.

Ik ben benieuwd naar uw verklaring...


Met vriendelijke groet,

Jozef van der Heijden. Hulsel