maandag 19 december 2016

Duizenden Giebels op het Beleven

In de verbindingsduiker onder de verharde weg aan het Beleven en sloot tussen de verharde weg en de bezoekersvlonder zitten honderden, zoniet duizenden Giebel karper visjes. De vissen lijken gevangen tussen de grote waterplassen, weeszijde van de weg. Brabants Landschap heeft al geprobeerd om ze over te zetten in het grote water.

Honderden, zoniet duizenden Giebel karpers hebben zich bijeen geschoold in deze uitgebaggerde, diepe sloot.

Met een groot schepnet zijn er twee kruiwagens vol met vissen over gezet maar de oostzijde in de grote waterplas, maar ze wisten al snel de weg naar de sloot terug te vinden. Die vissen die overgezet zijn, hebben waarschijnlijk de weg terug wel gevonden omdat ze de andere hoorden en op het geluid terug gezwommen zijn. In ieder geval zitten ze in de diepe sloot veiliger beschermd tegen de reiger, als in het ondiepen groter water waar ook de eenden en ganzen zitten. Veldwerkers van Brabants Landschap weten niet of ze daar bewust blijven zitten, of dat ze de weg onder de duikers niet weten te vinden.


De giebel karper (Carassius gibelio) is de oorspronkelijke goudvis. De soort komt oorspronkelijk uit Aziƫ, maar leeft als exoot ook in het zoete water van onder andere de Benelux. De giebel karper wordt ook wel "wilde goudvis" of "witte goudvis" genoemd. Inmiddels wordt de giebel algemeen als een aparte soort gezien met de wetenschappelijke naam Carassius gibelio. Giebels worden maximaal ongeveer 45 cm lang.

De meeste giebel karpers die in Nederland worden gevangen hebben een grijsgroene kleur. Ook hebben ze een vrij puntige wat naar boven geknikte kop. Ook exemplaren zonder deze typische kenmerken worden gevangen. Giebel karpers zijn goed te onderscheiden van kroeskarpers door het kleinere aantal schubben op de zijlijn (28-31 tegen 33-36). Ook hebben kroeskarpers bolle vinnen en een ronde bek. Bij kleine exemplaren is het onderscheid ook makkelijk doordat alleen kroeskarpertjes een zwarte vlek bij de staartbasis hebben. De algemene lichaamsvorm is ook meer spoelvormig dan schijfvormig zoals bij kroeskarper. Ze zijn goed te onderscheiden van karpers door het ontbreken van baarddraden. Dit is echter niet altijd makkelijk te zien bij kleine exemplaren. Karpers hebben ook veel meer schubben langs de zijlijn (33-40).

Links: 's morgens vroeg is het Beleven nog in mist gehuld, rechts: 's middags is de mist opgetrokken (hier aan de oostzijde).