maandag 6 november 2023

Gekraagde aardsterren en de Witte kuifzwam

Vanmiddag zag ik de Gekraagde aardster en de Witte kuifzwam tijdens een boswandeling. De Gekraagde aardster is goed herkenbaar aan de komvormig kraag aan de basis van het bolletje. De hoed van de Witte kluifzwam is meestal zadelvormig en bestaat uit twee of drie lobben. De bovenzijde van de hoed is vuilwit tot crème-oker, de ruw behaarde onderzijde crème tot geelbruin.


Je moet je ogen momenteel goed de kost geven omdat de Gekraagde aardsterren onder veel boombladeren liggen.

De Gekraagde Aardster is in ons land de algemeenste aardster. Deze forse aardster is goed herkenbaar aan de komvormig kraag aan de basis van het bolletje. Deze kraag, die soms ontbreekt, ontstaat doordat een deel van de buitenwand losscheurt wanneer de slippen van de slippenkrans zich omkrullen. De Gekraagde Aardster komt algemeen en talrijk in het kustgebied voor, en kan daarnaast ook elders op zand- en leembodems gevonden worden. Zowel in jong als oud bos.

Het vruchtlichaam heeft een doorsnede van 6-10 cm (geopend). De buitenlaag (exoperidium) heeft vier tot acht slippen, die vlezig en vaak gebarsten zijn, geelachtig tot lichtbruin. Er is een extra kraag rond de centrale bol. De binnenlaag (endoperidium) heeft geen steel. Zij is bolvormig met een doorsnede van ongeveer 3 cm en is lichtbruin van kleur.
Witte kluifzwam - Helvella crispa


Deze Witte kluifzwam stak aanvankelijk maar net boven de boombladeren uit.

De witte kluifzwam heeft een vruchtlichaam van vijf tot vijftien centimeter groot. De hoed meet drie tot zes centimeter, is meestal zadelvormig en bestaat uit twee of drie lobben. De bovenzijde van de hoed is vuilwit tot crème-oker, de ruw behaarde onderzijde crème tot geelbruin. De rand van de hoed staat vrij van de steel. De steel is wit tot grijsbruin van kleur en in de lengte diep gegroefd. Hij wordt vier tot dertien centimeter hoog, met een doorsnede van een tot vijf centimeter. Het is bolvormig aan de onderkant en loopt taps toe naar de punt. De steel doorkruist door onregelmatige en langwerpige holtes.


Jonge exemplaren hebben een aangename geur en smaak, terwijl oude een zeer zoete geur en smaak hebben. De sporenprint is wit. Het is een saprofyt die groeit in bossen of bosranden op humusrijk zand, klei en leem. De paddenstoelen zijn 's zomers en in de herfst zichtbaar en worden vooral in de nabijheid van eiken aangetroffen.

Een saprofyt is een plantaardig organisme of een schimmel die zijn celmateriaal opbouwt door het opnemen van organische stoffen uit dode andere organismen. Ze staan mee in voor de afbraak van dood hout, afgevallen bladeren en dode planten en dieren.