zondag 19 november 2023

Muizenstaartzwammtjes op een Lariks appel

Vanmorgen zag ik enkele Lariks appels waar kleine paddenstoeltjes uit groeien. Het zijn Muizenstaartzwammtjes. Om deze kleine paddenstoel te vinden moet je goed kijken naar de kegels van naaldbomen op de grond, alleen hier groeit hij op. Vooral in naaldbossen op zand.


De muizenstaartzwam (Baeospora myosura) is schimmel in de familie Marasmiaceae. Hij produceert paddenstoelen met lange, grove haren. Hij groeit op plantaardig materiaal en mest. Hij is wit tot crème en de kleur van de sporen is wit, crème of geelachtig. De vruchtlichamen met dun vruchtvlees hebben aanvankelijk een bijna halfronde, later uitgespreide en ronde hoed, die een diameter bereikt van 0,5 tot 2 cm. Het gladde oppervlak vertoont bij nat weer een vleesbruine kleur en bij droog weer een okerbruine kleur; de rand is lichter getint. Er zijn witachtige, voorbijgaande schilfers op het hoedoppervlak.

De aanvankelijk witachtige lamellen verkleuren later strogeel. Ze zijn smal, zeer dicht en bereiken de steel niet. De randen van de lamellen zijn glad en gekleurd zoals de rest van het lamellaire oppervlak. De cilindrische steel is 1 tot 4 (-8) cm lang en 1 tot 2 mm dik. Het is grijs-roodachtig, donkerbruin naar de basis toe en heeft een kraakbeenachtige consistentie. De steel is vol als hij jong is, maar hol als hij oud is. Het onderste uiteinde van de steel eindigt in een kale, wortelachtige verlenging.


De muizenstaartzwam komt veel voor in het holarctisch gebied. Hij kan worden gevonden in Noord-Amerika, Europa en Noord-Azië (Kaukasus). In Europa komt de schimmel voor van Groot-Brittannië, de Benelux en Frankrijk in het westen tot Estland en Wit-Rusland in het oosten en van Spanje, Italië en Roemenië in het zuiden tot Fennoscandinavië in het noorden.