donderdag 9 november 2023

Maar liefst 11 "Echte kopergroenzwammetjes"

"Echte kopergroenzwam" is een zwammetje die een kopergroene hoed heeft. Hoewel het zwammetje vrij algemeen is wordt deze zelden opgemerkt. Dit is de eerste keer dat ik dit kopergroene zwammetje ontdekte. Door de prachtige kleur en uitstraling zou je deze paddenstoel niet zomaar voorbij moeten lopen. Op oude stronken en takken tussen het mos staan ze graag en het liefst in dennenbossen. Maar om ze op te merken moeten ze er wel staan. En dat zal de reden zijn dat wij ze niet veel of helemaal niet zien.


Jonge Echte kopergroenzwammetjes bij en losliggende boomstronk

De Echte kopergroenzwam (Stropharia aeruginosa) is van april tot en met november vrij algemeen te vinden op strooisel in loof- en naaldbossen en in tuinen. Hij staat alleen of in groepjes. Het jonge vruchtlichaam bezit een donkerblauwe kegel- tot klokvormige hoed met ingerolde rand; later wordt de hoed vlakker en licht okergeel van kleur. De hoed wordt 3 tot 6 cm breed. De lamellen staan dicht opeen en hebben een grijswitte kleur, die naarmate de zwam ouder wordt donker purpergrijs wordt, met een wit-vlokkige rand. De lamelsnede is heeft een wit glinsterend randje, waarmee het te onderscheiden is van de valse kopergroenzwam.

De steel van de kopergroenzwam is slank en vaak iets gebogen, met een geribde en bovenop door de sporen purperzwart gekleurde ring waaronder veel witte schubjes. Hierdoor kan men hem onderscheiden van de valse kopergroenzwam die slechts één ringzone heeft. De geur is onopvallend.


Deze soort komt voor in Europa, Azië (Iran) en delen van Noord-Amerika. In Europa strekt zijn verspreidingsgebied zich uit van de Middellandse Zee tot Scandinavië, de Hebriden en IJsland, maar ook van Groot-Brittannië en Frankrijk tot de Baltische staten en Rusland. Hoewel het zwammetje vrij algemeen is wordt deze zelde opgemerkt.