dinsdag 14 november 2023

Fopdraadwatje, verandert van slijm naar bolletjes

Als je Fopdraadwatje bij Waarneming.nl aanmeldt, krijg je de optie om middels fotoherkenning de soort te laten bepalen. Nu zijn slijmzwammen niet eenvoudig te determineren, maar om alle slijmzwammen "Myxomyceet indet" te noemen is wel heel simpel. De wetenschappelijke naam voor Slijmzwam is namelijk Myxomycota indet. Druivenpitjes, kalknetjes, draadwatjes, en andere ondersoorten worden op een slijmzwammenhoop gevegen, namelijk de Verzamelsoort, "Myxomycota indet". Niettemin, na wat speurwerk kwam ik achter de soort, Fopdraadwatje.


Het plasmodium stadium van het Fopdraadwatje (Trichia varia) (het vroege stadium).

Een moeilijk soort, die alleen op naam te brengen zijn met een microscoop en goede determinatietabel. Maar een draadwatje is het zeker. Het fopdraadwatje is een slijmzwam uit de familie Trichiidae. Het komt voor in naaldbos en gemengd bos. Het leeft saprotroof op dood hout. Zeldzamer komt het voor op bladeren. Vruchtlichamen komen het hele jaar voor. Het fopdraadwatje groeit in kleine of grote groepen, meestal zittend en soms op een kort steeltje. De sporangia zijn bolvormig of omgekeerd eivormig en 0,6 tot 0,9 mm diameter. Ze zijn kort gesteeld of vormen korte plasmodiocarpen. De kleur is oker-geel tot geel-bruin of olijfkleurig.


Beginnende rijping van de vruchtlichamen van het Fopdraadwatje, ze hangen omlaag aan de onderzijde van dood hout.

Het peridium (de beschermende laag om het sporendragende orgaan bij vele soorten schimmels) is membraneus en kenmerkend gemarkeerd met ringvormige of halvemaanvormige verdikkingen. De steel heeft een hoogte van 0,1 tot 0,5 mm. Het is dik, zwart en gegroefd. Het plasmodium is wit.

De sporen zijn oker of geelkleurig, fijnstekelig en meten 11 tot 16 micron in diameter.


Slijmzwammen (Myxomycota) vormen een apart rijk naast het dierenrijk, het plantenrijk en het rijk van de zwammen. De naam is misleidend, ze zijn niet verwant aan zwammen. Slijmzwammen bestaan uit plasmodium: dit zijn grote hoeveelheden celkernen binnen een membraam. Er zijn dus geen afzondelijke cellen. Dit plasmodium kan bewegen, ze hebben een geheugen en kunnen ook beslissingen nemen. Ze reageren op hun omgeving. Ze voeden zich met bacterieen en met zwammen. de voorplanting is door sporevorming welke worden losgelaten nadat het plasmodium genoeg voedsel heeft op genomen. Plasmosdia kunnen lang zonder voedsel en water.