zondag 19 november 2023

Verse Gekraagde aardster in de Hulselse Staat

Vanmorgen zag ik in totaal 12 Gekraagde aardsterren op meerdere plaatsen in de Hulselse Staat. Foto's van de mooiste exemplaren heb ik hier opnomen. De laatste weken kom ik alsmaar mooie en wat bijzondere paddenstoelen tegen in de Hulselse Staat. Hoewel ik er met de fiets naar toe ga, neem ik de fiets aan de hand en wandel langzaam over de paden. Je moet de tijd nemen om de omgeving af te speuren. Als je blijft fietsen zie je niets, daar ga je dan te snel voor. De Gekraagde Aardster was de meest bijzondere.


De Gekraagde aardster is een middelgrote tot grote aardster, meestal met een duidelijke opstaande vlezige kraag om het bolletje. Het bolletje is ongesteeld en zit vaak in een verdieping van de slippenkrans en is meestal licht grijsbruin. De mondzone is gewimperd met een duidelijke afgegrensde lichte hof (kleurverschil), meestal zonder ringvoor. Deze kraag, die soms ontbreekt, ontstaat doordat een deel van de buitenwand losscheurt wanneer de slippen van de slippenkrans zich omkrullen. De 4 tot 8 slippen zijn aan de onderzijde glad en donker bruin zonder vastgegroeide aarde en niet viltig, wel vaak met lengtebarsten.

Ongeopende vruchtlichamen steken ongeveer voor de helft boven de grond uit en zijn meestal ui- of peervormig (met de punt omhoog), 15-60 mm breed (vlak geopend) en met een glad. De binnenlaag (endoperidium) heeft geen steel. Zij is bolvormig met een doorsnede van ongeveer 3 cm en is lichtbruin van kleur. Gekraagde aardsterren liggen los op de grond zonder dat ze vastgegroeit zijn aarde. De Gekraagde Aardster komt algemeen en talrijk voor, in zowel in jong als oud bos.


Uit moleculair onderzoek blijkt dat het complex van Aardsterren wereldwijd uit minstens 5 soorten bestaat. De Gekraagde Aardster kwam vroeger vrijwel enkel, maar talrijk voor in het kustgebied, maar heeft zich intussen verspreid door het gehele land. In de hoge zandgronden in het zuiden van het land wordt deze zwam minder vaak gezien. In zuid Limburg en in het Gooi zijn de aantallen het grootst.