zondag 5 juli 2020

De Tjiftjaf kwam aan de fotohut voor een bad

Vandaag ben ik nog eens in mijn fotohut gedoken om de vogels aldaar op de foto te zetten. De Appelvink had ik van de week op de wildcamera, maar die liet zich vanmorgen niet zien. Die er wel was, was de Tjiftjaf. Het kleine vogeltje kwam een bad nemen.

De Tjiftjaf verblijft het gehele seizoen in de grote tuin rondom de fotohut, en heb die de voorgaande jaren daar ook gefotografeerd.

De tjiftjaf is een klein zangertje. Zonder al teveel echt opvallende kenmerken. Een deel van de populatie trekt in de winter naar het zuiden. Tjiftjaffen lijken sterk op fitissen. Er zijn echter wel een aantal verschillen. Allereerst zijn in het voorjaar de mannetjes makkelijk uit elkaar te houden op grond van hun zang. Een tjiftjaf roept min of meer zijn eigen naam (hoewel het vaak eerder een tjaftjif is, dan een tjiftjaf) een fitis heeft een beetje een aflopend riedeltje dat hoog begint en laag eindigt.


Er zijn herkenbare verschillen tussen de Tjiftjaf een de Fitis. Allereerst de subtiele verschillen. Deze zijn vaak een goede aanwijzing maar niet echt harde kenmerken. De poten van een tjiftjaf zijn over het algemeen donkerder dan van een fitis. Verder is een tjiftjaf vaak wat treurig groen/ bruin/ olijf gekleurd en een fitis vaak wat levendiger groen/ geel/ wittig gekleurd. Fitissen hebben een iets markantere koptekening omdat de wenkbrauwstreep vaak wat lichter van kleur is en wat langer is dan bij de tjiftjaf. Een tjiftjaf is ten opzichte van een fitis vaak wat compacter, een fitis juist wat langgerekter. Fitissen hebben ook een langere vleugel dan een tjiftjaf, in het veld is soms de langere handpenprojectie van de fitis te zien.