donderdag 9 juli 2020

Zwartkop en de Groenling baden en drinken

Water is een van de belangrijkste elementen in de natuur. Zonder water is er geen leven. Dieren - zo ook de mens - hebben water nodig om niet uit te drogen en zich te verzorgen. Alle levensvormen die we hier op aarde kennen hebben water nodig om te overleven. Sommige organismen kunnen met heel weinig water toe, maar we kennen er geen die volledig zonder kunnen.

De zwartkop komt in het water van het vijvertje baden om stof en parasieten weg te spoelen.

Vogels naar je tuin lokken kan simpel door water in een schaaltje neer te zetten. De vogels maken daar dankbaar gebruik van om te drinken en te baden. Maak te schaaltje wel regelmatig schoon om ziektes te voorkomen. Hygiƫne is ook belangrijk in de dierenwereld.


Ook als het wat minder warm en regenachtig is blijven de vogels op het water af komen. Het baden heeft ook als doel om de parasieten uit hun vacht te spoelen. Baden kunnen de vogels, die iets verder weg zitten, ook op andere plaatsen dan in de vijver bij de fotohut. Door de regen van de afgelopen dagen zijn er overal plassen water achtergebleven waar vogels in kunnen baden. Zodra het weer droger wordt en die regenplassen opdrogen komt de vijver weer in beeld bij de vogels van weleer. Dat was ook mijn troef tijdens de warme dagen van de voorbije weken.

Uit onderzoek is gebleken dat vet uit de stuitklier ook andere functies kan vervullen. Bij sommige vogelsoorten geeft het kleur aan de veren, werkt het bacteriewerend of verspreidt het een geur die roofdieren onaangenaam vinden. Niet alle vogelsoorten hebben een stuitklier. Bij onder meer papegaaiachtigen is de functie van de stuitklier vervangen door de groei van speciale donsveertjes. Deze verpulveren en vormen een waterafstotend poeder op het lichaam van de vogel.

Dus baden vogels ook vaak om zich te ontdoen van o.a. luizen en mijten. Broedvogels en jonge vogels die net het nest hebben verlaten kunnen veel last hebben van parasieten. Broedvogels zitten veel op hun nest en dat is een ideale plaats voor ongedierte. Jonge vogels die al een paar weken op het nest verblijven kunnen om die zelfde reden een aantal parasieten in hun verenpak verzameld hebben. Zodra die het nest verlaten en al een beetje kunnen vliegen worden deze jonge vogels door hun ouders mee naar het water genomen voor een flinke wasbeurt. Als het al lang droog is en er weinig badwater te vinden is zijn ze vaak aangewezen op de helpende hand van de mens. Vijvertjes of waterschaaltjes in de tuinen brengen dan uitkomst. Daar zijn de vogels blij mee.

De jonge Groenling lest de dorst met het water uit het vijvertje.

Net als een mens heeft een dier water nodig om te leven. Voldoende vers drinkwater zorgt ervoor dat een dier niet uitdroogt en dat alle lichaamsprocessen kunnen plaatsvinden. Water brengt voedingsstoffen verder door het lichaam, het regelt de temperatuur en zorgt voor een gezonde vacht. Zeker bij warm weer gaat de temperatuur razendsnel omhoog. Denk bij zomerhitte ook aan een koele plek voor de dieren of laat uw hond bijvoorbeeld lekker met water spelen. Gebruik geen ijskoud water. Daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten