maandag 1 november 2021

Wisselend en opmerkelijk fris herfstweer

Ja hoor, je moest er soms even op wachten, maar de zon kwam er zo nu en dan ook door. Veel #wind, veel donkere wolken, meer geen regen bij ons in de Brabantse Kempen. En soms ook mooie wolken.


Een 180° view van een B-weg en een naastgelegen akker.

Begin november hoort het in de middag zo'n 12 graden te zijn, het nachtelijk minimum ligt rond een graad of 5. De komende dagen zijn de temperaturen vrij normaal voor de tijd van het jaar, maar na een vrij zachte oktober zal dat wel wat wennen zijn. Op maandag maakt een stevige zuidwestenwind het frisser dan de 12 graden die de thermometer in de middag aangeeft. Of dat nu koud of koel is, en of je bij deze waarde de handschoenen al aantrekt, is vrij persoonlijk. In de weerkunde zijn over de termen koud en warm afspraken gemaakt.

De wind piekt op de maandag. Op deze dag zullen de bomen relatief veel blad verliezen. De dagen daarna is het wat wind betreft echt een heel stuk rustiger. De combinatie van bladeren en buien kan plaatselijke gladheid op de wegen opleveren. Voor onder andere fietsers is het oppassen in de bochten. Dinsdag en woensdag staat er dus maar weinig wind. In de tweede helft van de week neemt de wind weer iets toe, maar langs de kust wordt hooguit windkracht 6 verwacht.


Of het de komende dagen ook zo zonnig wordt als op deze foto's ....?

Het weerbeeld is deze week nogal wisselend want tot en met donderdag is de atmosfeer vrij onstabiel van opbouw door de aanwezigheid van een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden. Er worden echter geen verregende dagen verwacht, maar de paraplu is soms nodig. Boven het relatief warme zeewater komen continue buien tot ontwikkeling. Het hele etmaal kunnen ze ook een smalle kuststrook binnentrekken. Landinwaarts valt minder vaak een bui, de droge momenten overheersen hier zelfs over het algemeen.


Omdat eventuele buien zich in de nacht beperken tot de kustgebieden, kan het in het binnenland bij brede opklaringen en weinig wind soms flink afkoelen. Vooral de nacht naar donderdag ziet er nu behoorlijk koud uit in de weerkaarten. Landinwaarts komt de temperatuur rond het vriespunt uit en bij weinig wind kan zich ook gemakkelijk mist vormen. Zelfs lokale gladheid op bruggen/viaducten is niet geheel uitgesloten.

Als mist en lage bewolking donderdag regionaal niet weet op te lossen, dan is er ook gelijk sprake van een behoorlijk kille novemberdag met een maximumtemperatuur ruim onder 10 graden.