donderdag 18 november 2021

Blauwgrijze schorsmycena, speldenknop klein

Vanmorgen zag ik enkele kleine zwammetjes waarvan het hoedje niet groter is dan 2 mm tussen het mos op een dikke tak en de stam van een zomereik. Zoals de meeste zwammen zijn smycena's opruimers van dood hout. Schors is dood hout, maar toch worden schorsmycena's met name aangetroffen op schors van levende bomen.


Deze Blauwgrijze schorsmycena's (Mycena pseudocorticola) zijn niet groter dan 2 milimeter.

Blauwgrijze schorsmycena (Mycena pseudocorticola) geldt in Nederland als een vrij zeldzame paddenstoel. Vruchtlichamen zijn aanwezig in november, december en januari, op bemoste stammen van loofbomen, vooral (knot)wilgen. De hoed is eerst klokvormig, die 1 tot 10 millimeter groot worden. Het centrum is vaak enigszins afgeplat. De kleur is donker blauwgrijs, later bleker en wat bruinig verkleurend. Bij jonge paddenstoeltjes lijkt de hoed enigszins bedekt met poeder. De lamellen zijn vooral bij jonge exemplaren lichter dan de hoed, later donkerder. Ze zijn breed en staan vrij ver uit elkaar. De vaak bochtige steel heeft veelal de kleur van de hoed en lijkt soms onderaan behaard. Naar boven toe wordt de steel lichter. De soort komt voor in groepen. Het vruchtlichaam is geurloos.

Ze staan bekend als afbrekers van dood hout. Schors is dood hout, maar toch worden schorsmycena's met name aangetroffen op schors van levende bomen. Deze kleine mycena's - de afmeting varieert van één tot tien millimeter - hebben een voorkeur voor oude diepgegroefde bomen, bijvoorbeeld wilg, es, esdoorn, iep en (zomer)eik en dan vooral aan de regenzijde; vaak groeien ze te midden van mos (zoals haarmuts). Ze komen met name voor in de maanden november tot en met januari. In enkele droge en zonnige dagen verdwijnen deze mycena's of ze krimpen ineen tot verkreukeld millimeterwerk.


In Rode Lijst (2008) als sterk bedreigd wegens vermoedelijke achteruitgang en zeldzaamheid van biotoop. Zo lang het vochtige, vrijwel vorstvrije weer aanhoudt kunt u uitkijken naar deze pareltjes, u hoeft daar niet altijd voor te bukken, ze pronken vaak op ooghoogte. Wel goed dkijken.