dinsdag 4 mei 2021

Koolmees op het nest tijdens de storm

Tijdens de mei storm die vandaag over ons land trok, was de Koolmees toch een beetje onrustig op het nest. Ze zit nog niet echt te broeden, maar vertoefde toch een tijd op het nest. Op dit moment heeft ze drie eitjes gelegd. Dat kunnen er 8 tot 10 worden. Ze leggen elke dag een ei. Na het achtste eitje begint ze met het echte broeden.


De Koolmees is toch wat onrustig op het nest tijdens de storm.

Soms waaide het zo hard dat de nestkast iets op en neer schudden. Je kunt goed zien dat de wind tussen de spleet van de voorkant waait en haar veertjes opwaaien. Buiten plenst het en de wind gaat flink te keer. Vogels voelen een storm al een tijdje aankomen voordat het echt begint te stormen. Hoe het kan dat vogels een storm kunnen voorspellen, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk voelen sommige vogels infrageluid op. Dat zijn trillingen met zo'n lage frequentie dat ze voor de mens niet te horen zijn. Aan dat infrageluid kunnen vogels een storm horen aankomen die pas een paar dagen later over hun gebied raast.

De koolmees broedt tussen april en juli. Als de mezen bezig zijn met het maken van een nest is dit duidelijk te zien, omdat het vrouwtje af en aan vliegt met takjes en stukjes mos. Vervolgens is het ruim een week rustig nabij het mezennest in de tuin, vanwege het leggen van de eieren. Als het in het voorjaar plotseling weer erg koud wordt wachten mezen met het leggen van eieren. Bij erg koud weer lopen de bomen en struiken niet zo snel uit of stoppen die zelfs met het uitlopen van de knoppen. Zo komen de bomen en struiken ook later in het blad. Later in het blad, is ook later rupsen, en dat is net het voedsel die mezen aan hun jongen voeren. De mezen weten erg goed wat plannen is. Zodra het warm genoeg is begint het blad weer te groeien waarop de mezen beginnen met de eileg. Dan leggen ze elke dag 1 ei. Dit loopt op tot zo’n 8 à 12 eieren en dus evenveel dagen. Het vrouwtje begint met broeden als 8-10 eieren zijn gelegd.

Tijdens het uitbroeden van de eieren verlaat het vrouwtje overdag ongeveer elk uur nest voor een tijdje. Als ze wel op het nest zit, wordt ze regelmatig gevoerd door het mannetje. De broedduur 13-15 dagen. Kuikens worden gevoerd door beide ouders. Als de eieren uitgekomen zijn, dan begint het voeren van de jongen door beide ouders. Je ziet de mezen dan af en aan vliegen met rupsen, spinnen, vlinders en andere insecten. Tijdens de nestduur zullen de mezen circa 5 duizend insecten vangen voor de jongen. Jongen zitten 18-21 dagen op het nest. Nadat ze zijn uitgevlogen, worden de jongen nog 2-3 weken gevoerd.