woensdag 5 mei 2021

De Boomkruiper speelt verstoppertje

De Boomkruiper speelt verstoppertje, heeft hier een dubbele betekenis. Dit kleine vogeltje heeft al een kleurstelling die goed camouflerend werkt. Vandaag zag ik een boomkruiper die ook nog een langdurig achter bladeren van een ander boom verscholen zat. Als ik een ander standpunt had ingenomen, zou dat daarmee niet verbeterd zijn. Bovendien weet je niet of het vogeltje niet weg zou vliegen.


De Boomkruiper kruipt van onder naar boven, waarbij hij met zijn gebogen snavel voedsel zoekt onder de schors.

De boomkruiper stelt geen hoge eisen aan een broedplaats. Ze maken nesten achter loszittende boombast, oude nestkastjes, tussen klimopbegroeiing op bomen, muren of schuttingen en op tal van andere plekken.

Ze eten insecten, insectenlarven en andere kleine, ongewervelde dieren (spinnen). Die worden tussen de schors vandaan gepeuterd terwijl de boomkruiper veelal spiraalgewijs omhoogklimt. Op enige hoogte aangekomen vliegt hij naar een naburige boom, om daar weer aan de voet met klauteren te beginnen. Ondertussen gebruikt de boomkruiper de stugge staartveren als steuntje waardoor deze vaak sterk gesleten punten blijken te hebben.