zondag 8 maart 2020

Maandag 9 maart is er weer een supermaan

Wie maandag naar de maan kijkt kan iets bijzonders zien. Maandag is namelijk sprake van een supermaan en daardoor lijkt de maan groter en feller dan normaal. De maan lijkt het grootst aan het begin van de avond, net wanneer de zon onder gaat. Op dat moment zijn er opklaringen, maar neemt vanuit het westen de bewolking toe.


De maan lijkt maandag ongeveer 14% groter en 30% helderder dan normaal. Dat komt doordat de maan dichter bij de aarde staat dan een gemiddelde volle maan. Het ‘hoogtepunt’ van de supermaan vindt tussen 18:15 uur en 20:15 uur plaats. Dat is het moment waarop de maan opkomt en het grootst lijkt. Om de maan te zien moet je naar het oosten kijken.

De supermaan komt een paar keer per jaar voor. Supermanen volgen elkaar altijd op, omdat de maan de ene helft van het jaar dichtbij de aarde staat en de andere helft van het jaar veraf. De volgende supermaan is op 8 april.

Is de supermaan goed te zien?
Goed nieuws voor wie de supermaan wil zien: precies tijdens het opkomen van de maan zijn er in grote delen van het land opklaringen, meld Weer-online. Wel neemt de bewolking vanuit het westen toe. Daarbij zorgt sluierbewolking ervoor dat een kring om de maan te zien is. Later wordt de bewolking zo dik dat de maan helemaal niet meer zichtbaar is. Het is ’s avonds een graad of 7, maar de vrij krachtige zuidwestenwind maakt het voor het gevoel een paar graden kouder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten