woensdag 11 maart 2020

De Raamsloop is buiten zijn oevers getreden

Verschillende beken en rivieren zijn de laatste weken buiten hun oevers getreden. Zo ook het beekje de Raamsloop. Op plaatsen waar de beek gemeanderd is, leidt dat tot mooie waterlandschappen. In Hulsel is de Raamsloop gemeanderd tussen de Reuselsedijk, Kruisdijk en het Vooreind.

De Raamsloop voert het overvloedige regenwater naar de grotere rivieren.

De Raamsloop is een beekje dat tussen Reusel en Bladel bij de Hamelendijk in Reusel ontspringt en via Hulsel, Lage Mierde, naar Wellenseind stroomt om daar in het noordelijk deel van het landgoed de tweede meanderende beekje uit de omgeving, de Reusel in stroomt. De Raamsloop meandert sterk tussen de Reuselsedijk in Hulsel en waar de waterloop vanaf de Papenakkers de Raamsloop in stroomt. Die waterloop ligt ook daar weer op de dorpsgrens van Lage Mierde en Hulsel. Vanaf die waterloop is er geen meandering en stroomt het beekje richting de Neterselseweg in Lage Mierde. In het meanderende deel zijn twee loopbruggen over het water gelegd. Een daarvan is een betonnen brugdek, de andere een stalen looprooster bij de stuw (achter de gemeentewerf in Lage Mierde).


Door het warme en droge weer in de lente en de zomer was 2018 werd het extreem droog. Het grondwaterpijl zakte tot dieptes die voor veel bomen tot sterfte leiden. Vorig jaar was het niet zo droog, maar het grondwaterpijl steeg daar nauwelijks mee. Het water dat de grond in trok werd meteen weer opgezogen door de planten en de bomen. Het moest veel en lang regenen om de waterreserves in de bodem voldoende aan te vullen om de komende zomer niet weer uitgeput te raken. Nou, of het geregend heeft.

We hebben een zachte winter achter de rug, waarbij maar enkele dagen niet geregend heeft. De laatste weken werden gekenmerkt door overvloedige regenval. Dagen van 20 tot 30 mm regen per dag waren meer regel dan uitzondering. Na storm Ciara trok vrijdag 7 februari 2020 over west Europa. Het KNMI in Nederland waarschuwde voor zeer snelle windstoten en riep code oranje af. Een week later trok storm Dennis over het land, gevolgd door weer een weekend met veel wind en veel regen. De akkers staan blank, de sloten vol en de beken en rivieren treden buiten hun oevers.

De grond in inmiddels verzadigd, waardoor het water ook lang op de akkers en in de weilanden blijft staan. Goed voor de weidevogels. De Scholeksters, Grutto's en Wulpen kunnen weer makkelijk met hun snavels de grond in op zoek naar regenwormen.

Volgens het weerbericht komt er langzaam een einde aan de regenperiode. De komende week strekt een hogedrukgebied zich uit boven west Europa. Het is niet zo dat het dan meteen weer droog wordt. Er moet nog veel water van de akkers weg trekken, iets wat het Waterschap met zorg zal monitoren om te voorkomen dat de watervoorraad weer te snel op geraakt.

1 opmerking:

  1. AANVULLING:

    Waterschap de Dommel heeft enkele jaren geleden de 's' toegevoegd aan de oorspronkelijke naam 'Raamloop'. Heemkunde Werkgroep Reusel heeft daar schriftelijke tegen geprotesteerd, maar het Waterschap wil de naamborden niet meer veranderen. De Heemkunde werkgroepen, historici en enkele lokaal betrokkenen houden nog altijd de naam 'Raamloop' aan omdat die op historische gronden als de enige juiste benaming wordt beschouwd.

    BeantwoordenVerwijderen