maandag 30 maart 2020

Massa's Glyfosaat gaan weer over de velden

Niet te geloven, het gaat gewoon door. Massa's Glyfosaat gaan weer over de velden, omdat het zo goedkoop is. De eerste spuitbeurt was niet afdoende, dus wordt er nog een hoeveelheid gif overheen gespoten.

De eerste spuitbeurt was niet afdoende, dus wordt er nog een hoeveelheid gif overheen gespoten.

Niet alle boeren spuiten glyfosaat. Dat moet wel vernoemd worden. Er zijn gelukkig meer boeren die het wel snappen. Het zijn elk voorjaar de zelfde akkers die van geel naar oranje verkleuren. Het zou leuk zijn als er satellietfoto's van zouden zijn, zodat je het goed kunt zien.

Glyfosaat kleurt de velden geel, maar is dat erg?
Het gebruik van glyfosaat, bekend onder de merknaam Roundup, is binnen de EU nog steeds niet verboden. Echter Duitsland gaat het gebruik glyfosaat verbieden. De Nederlandse gebruikers worden nog steeds gesteund door Minister Carola Schouten, die zelf uit een boerengezin komt. De milieubeweging wijst op gevaren, de landbouw zegt dat het middel ongevaarlijk en noodzakelijk is.

Duitsland wil uiterlijk eind 2023 een verbod op glyfosaat, zo meldt de Duitse regering woensdag 4 september 2019. Het middel wordt in de komende jaren al gefaseerd uitgebannen. Het verbod is een onderdeel van het programma ter bescherming van de insecten. Er moet in 2020 een strategie worden geïmplementeerd die het gebruik van glyfosaathoudende middelen al vermindert; dit gedeeltelijke verbod moet leiden tot een afname van 75%. Er wordt gesproken over een toepassingsverbod voor de oogst en over beperkende maatregelen in het gebruik van glyfosaat voor het zaaien en na de oogst.

Het besluit van Duitsland volgt op het besluit in Oostenrijk, want dat land legde in juli 2019 als eerste Europese land een verbod op het gebruik van het middel. Daarmee werd afgeweken van de Europese wetgeving. Ook hier in Nederland is het gebruik van glyfosaat aan voorwaarden verbonden. Duitsland overweegt nu, naast het verbod op glyfosaat, ook een algeheel verbod per 2021 op het gebruik van middelen die schadelijk zijn voor de insecten in ecologisch beschermde gebieden. Het gaat onder andere om FFH-gebieden (Fauna-Flora-Habitat), natuurreservaten, nationale parken en vogelreservaten.

Svenja Schulze, de minister van Milieu, is blij dat met het aangekondigde pakket maatregelen insecten in het agrarisch landschap in de toekomst beter beschermd worden. Het glyfosaat gebruik wordt gezien de Europese wetgeving op het vroegst mogelijke tijdstip verboden en zal het gebruik tot die tijd duidelijk beperken. Ook het gebruik van alle andere gewasbeschermingsmiddelen zal volgens de minister aanzienlijk worden verminderd.


Schadelijk voor de mens
Een Amerikaans stel uit Californië kreeg een schadevergoeding van 2 miljard. 2,050,000,000 dollar, ruim 1,8 miljard euro, omdat ze kanker kregen door het onkruidmiddel. De rechtszaak was aangespannen tegen Monsanto, het Amerikaanse bedrijf achter het populaire onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Het is de derde rechtszaak die Monsanto in Amerika heeft verloren. Deze schadevergoeding (ruim 1 miljard per persoon) is de hoogste tot nu toe. In maart 2019 kreeg een andere Amerikaan een vergoeding van zo'n 71 miljoen euro en tuinier Dewayne Johnson kreeg 253 miloen euro toegewezen. Ook Johnson kreeg kanker, nadat hij jarenlang met Roundup werkte.

Er lopen in de Verenigde Staten nog ongeveer 13.000 zaken tegen Monsanto (dat overgenomen is door het Duitse Bayer), meldt persbureau AP. Volgens het bedrijf staan al die zaken los van elkaar en hebben de uitspraken die er tot nu toe zijn, geen gevolgen voor de andere zaken. In Europa is bestrijdingsmiddel glyfosaat, dat verwerkt zit in Roundup, nog gewoon toegestaan. In 2017 werd de vergunning voor het middel voor vijf jaar verlengd. Het is volgens Europese boerenorganisaties noodzakelijk om de voedselvoorziening op peil te houden.