dinsdag 10 maart 2020

Roodborst met een broedvlek

Gisteren zag ik bij mijn fotohut een Roodborst met een broedvlek. Dat is een teken dat de Roodborst al een nest heeft waar de eitjes uitgebroed worden. Als de winter erg zacht is wordt er soms al begonnen met broeden in januari, meestal start het broedseizoen echter in maart.

Deze Roodborst lijkt al een broedvlek te hebben. Dan moet het een vrouwtje zijn, daar de man niet broedt.

Enkel het vrouwtje staat in voor het uitbroeden van de eieren. Na twee weken komen de eieren uit. Opmerkelijk: dit gebeurt bijna altijd ’s nachts of in de vroege ochtend. Zowel het mannetje als het vrouwtje staan in voor het voeden van de jonge. De roodborst heeft per jaar twee legsels. Wanneer het vrouwtje aan het tweede legsel begint, staat het mannetje alleen in voor de jongen van het eerste legsel.


Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een opvallende bruinrode tot oranje keel. De staart is roodbruin, de rug bruin en de buik lichtgekleurd. De zang is het hele jaar te horen. Hij begint 's ochtends te zingen als het nog donker is. Bij vogels waarbij de beide seksen niet van elkaar te onderschijden zijn, kun je ze nog uit elkaar houden doordat de man zingt en het vrouwtje niet. Een uitzondering op die regel is de roodborst, waar ook de vrouwtjes zingen, vooral in de herfst. Jonge vogels hebben een gespikkelde kop en borst. Het vogeltje is 14 cm lang. Tegen soortgenoten zijn zowel mannetjes als vrouwtjes heel agressief. Zowel in de zomer als in de winter verdedigen zij hun territorium fel.