woensdag 10 januari 2018

Scherptediepte DOF Calculator

Wat is een DOF Calculator en hoe te gebruiken?

Met deze calculator kunt u bepalen welke camera-instellingen vereist zijn om de ​​gewenst scherptediepte te bereiken. Scherptediepte is een van de krachtigste creatieve gereedschappen in fotografie en om u te helpen het onder de knie te krijgen, is een DOF-gids opgesteld.

Lees hier hoe het werkt:
Soms wilt u de scherptediepte maximaliseren om alles scherp in beeld te krijgen. Een klassiek voorbeeld is wanneer je de Melkweg fotografeert, waar je meestal details van de voorgrond tot aan de horizon wilt vastleggen terwijl je sterren als grote lichtpuntjes wilt vastleggen. Maar ook een groep vogels op het water, waarbij je zoveel mogelijk vogels scherp in beeld wilt brengen. Gewoonlijk gebruik je een grote scherptediepte bij het fotograferen van landschappen (overdag en 's nachts), stadsgezichten en architectuur.

Op andere momenten gebruik je liever een kleine scherptediepte om de aandacht van de kijkers te vestigen op een specifieke plaats, bijvoorbeeld om een ​​onderwerp van een drukke achtergrond te scheiden. Het is het typische geval van portretfotografie, maar het komt ook erg van pas bij landschappen en macrofotografie.

In de calculator selecteert u gewoon uw cameratype (sensorgrootte), diafragma, focusafstand, brandpuntsafstand (de fysieke, niet het equivalent in 35 mm) en teleconverter om de scherptediepte te berekenen:
  • Hyperfocale afstand: de kortste afstand waarop een lens kan worden scherpgesteld terwijl objecten op oneindig scherp worden gehouden. Wanneer de lens op deze afstand wordt gefocusseerd, zullen alle objecten op afstanden van de helft van de hyperfocale afstand tot oneindig acceptabel scherp zijn.
  • Hyperfocale nabije limiet: de afstand tussen de camera en het dichtstbijzijnde object dat als scherp genoeg wordt beschouwd bij scherpstellen op de hyperfocale afstand.
  • Scherptediepte (DOF): de afstand tussen de dichtstbijzijnde punten en de verst verwijderde punten die in aanvaardbaar scherp zijn. Dit kan ook worden geïdentificeerd als de zone van acceptabele scherpte voor en achter het onderwerp waarop de lens is scherpgesteld.
  • DOF dichtste limit: De afstand tussen de camera en het dichtstbijzijnde object dat als acceptabel scherp wordt beschouwd.
  • DOF-uiterste limiet: de afstand tussen de camera en het verst verwijderde object dat als acceptabel scherp wordt beschouwd.
  • Scherptediepte (DOF) vooraan: afstand tussen de DOF Near Limit en het focusvlak.
  • Depth of Field (DOF) achteraan: afstand tussen het focusvlak en de DOF Far Limit.

Bovenstaande, de online PhotoPills calculator

Er is een DOF Calculator 2.179 Aimen RG app voor Android en de PhotoPills app voor iOS van Apple. Deze rekenmachines zijn geavanceerde DOF-rekenmachine waarmee u de diafragma, focuslengte, onderwerpafstand en het eventuele gebruik van een teleconverter kunt instellen. Verder kunt u selecteren met welk merk en model camera u werkt, waarbij de calculatie rekening houdt met de sensorgrootte.