maandag 15 januari 2018

De Ortlieb fietstas als fiets-fototas

Met de fiets op pad en toch een fotocamera met telelens en statief mee nemen, hoe doe je dat op een veilige manier. Hang een fietstas aan de bagagedrager en het statief op de fietsendrager, maar dan veilig zonder de dure apparatuur te beschadigen.

Mijn fiets is een hybride, de tas hangt veilig met een automatisch vergrendel systeem aan de rechter kant van de fiets.

De tas die zich goed leent voor deze toepassing is de Ortlieb Office-Bag QL2.1 High Visibility Zwart Reflective. Onderkant en zijkanten in de tas zijn voorzien met een uitneembare versteviging. Die heb ik aan de binnenzijde voorzien van een laag foam van anderhalve centimeter dik, bekleed met zwart fluweel stof, dat aan de rugzijde met contactspray is vastgelijmd.

Het aankoppelen van de tas gebeurt met het QR 2.1 systeem. QR staat voor Quick Release, of snel ontkoppelen. Het aankoppelen gebeurt met een vergrendelsysteem, die zich bij het aankoppelen automatisch sluit. Het loskoppelen gebeurt door de tas met het handgreep-lint van de bagagedrager af te nemen. Een verstelbare haak aan de binnen-onderzijde voorkomt dat de tas onderweg gaat klapperen. De tas wordt geleverd mer een schouder draagriem. Zo is de tas ook makkelijk te dragen als de fiets (afgesloten) achtergelaten moet worden. Monteer voor de zekerheid een AXA fietsslot met kabel. Zo kan de fiets aan een paal of boom worden vastgezet.

Website Ortlieb: www.ortlieb.com/nl/Office-Bag%20High%20Visibility/
Productblad:      Ortlieb Office-Bag QL2.1 High Visibility Zwart Reflective
Handleiding:      Ortlieb Office-Bag QL2.1 High Visibility Zwart Reflective

De tas, die een basisprijs heeft van € 175,00, kost bij Futurumshop.nl € 129.95 Inclusief 21% BTW.

Links; met het statief en de fietstas op pad. Rechts; in de tas, een spiegelreflexcamera met de Nikon 200-500 mm telelens past precies.

Drie redenen om deze Ortlieb tas te kopen:
  • 1. Ruime opbergmogelijkheid (21 liter)
  • 2. Topkwaliteit achtertas
  • 3. Waterdicht, dus goed beschermend
De Ortlieb Office-Bag QL2.1 is perfect als je op zoek bent naar een tas waarin je lekker veel spullen kunt meenemen, die er ook nog eens goed uitziet. Op kantoor heeft deze tas een elegante zwarte kleur, maar in het donker worden daarnaast de reflecterende strepen zichtbaar die ervoor zorgen dat je extra goed opvalt in het verkeer. Een snelle en ongecompliceerde bevestiging aan de bagagedrager garandeert het praktische en nieuwe Quick-Lock 2.1 houdersysteem. Met voldoende ruimte voor twee DIN A4 ordners en diverse schrijfwaren kom je bovendien nooit ruimte tekort.

Specificaties Ortlieb Office-Bag QL2.1 High Visibility Zwart Reflective
  • Handige kantoor- en fietstas
  • Overdag elegant zwart, het donker extra veilig dankzij reflecterende elementen
  • Voldoende ruimte voor twee DIN A4 ordners en diverse schrijfwaren
  • Met stabiele standvoetjes
  • Snelle en ongecompliceerde bevestiging aan bagagedrager met nieuw Quick-Lock 2.1 systeem
  • Draag de tas gemakkelijk om de schouder met draagriem (meegeleverd)
  • Krasbestendig materiaal
  • Volledig waterdicht (IP64)
  • PVC-vrij
  • Inhoud: 21 liter
  • Afmetingen: 30 cm (hoogte), 40 cm (breedte)
  • Gewicht: 1730 gram
  • Kleur: Zwart Reflective


Simson Snelbindernet
Om het statief op de bagagedrager vast te zetten gebruik ik een snelbinder net. Simson heeft een snelbinder net in het fietsaccessoires programma. Adviesprijs: € 9,95 Incl. BTW. Simson artikelnummer: 021811.

Het Simson Snelbindernet is ideaal voor het stevig vastzetten van spullen op bijvoorbeeld de bagagedrager. Het net knelt de bagage niet af en houdt ook spullen als een bal en handtas op hun plaats. Ook handig om bagage in een krat af te dekken en veilig te vervoeren. Het snelbinder net kan eenvoudig op de bagagedrager van een fiets worden geklikt indien er een voorbereiding aanwezig is, of monteer de snelbinder met de meegeleverde haken op de fiets.


Conclusie
Zo is het mogelijk om in natuurgebieden te gaan fotograferen die enkel toegankelijk zijn voor voetgangers en fietsers. Dat kan natuurlijk ook te voet, maar wil je met een camera met telelens, statief en mogelijk ook nog met microfoon en andere extra's de natuur in, dan is dragen niet te doen. Soms wil je ook nog een extra camera mee nemen, een tweede fotocamera met een normale lens, of een videocamera. Zo ben je in staat om afgelegen plaatsen te bereiken en de mooiste foto's of video's te maken.