dinsdag 2 januari 2018

Kopjes-bekermos (Cladonia fimbriata)

Anders dan de naam doet vermoeden is Bekermos geen mossoort, dus geen plantje, maar een korstmos, een samenlevingsvorm van een wier en een schimmel. Bekermos behoort, evenals rendiermossen en heidestaartjes tot de Cladonia-groep. Van de ongeveer 350 soorten komen er vijftig in Nederland voor. Twintig van deze soorten staat op de Rode Lijst.

De kleur is grijsgroen en de steel is twee tot vijf keer zo lang als de kop. De kop is circa 3 keer zo breed dan de steel.

Sommige bekermossen zijn op de grond te vinden, andere uitsluitend op bomen en rottend hout. Een van de meest voorkomende soorten op hout is Kopjesbekermos (Cladonia fimbriata), vaak met alleen maar grondschubben. Fijn Bekermos (Cladonia chlorophaea) komt bijna alleen op bomen en hout voor. Het er sterk op lijkende Bruin bekermos (Cladonia grayi) leeft meestal op de grond. Andere soorten die op hout voorkomen zijn Rode heidelucifer (Cladonia floerkeana), Rafelig bekermos (Cladonia ramulosa), Rood bekermos (Cladonia coccifera), Dove heidelucifer(Cladonia macilenta) en de Turflucifer (Cladonia incrassata). Ook hier ontbreken vaak de apotheciën en zul je het moeten doen met de kleur, de grootte en de al dan niet aanwezige sorediën van de grondschubben.