zondag 2 augustus 2015

De Malpie - Valkenswaard

Natuurgebied De Malpie is onderdeel van het grensoverschrijdende natuurgebied De Groote Heide en bestaat uit ongeveer 350 hectare aan stuifzanden, natte en droge heide, vennen en bos. Het open heidegebied met vochtige graslanden trekt vele soorten libellen en vlinders aan. Het bosgebied is de thuisbasis voor de specht.


Om te wandelen of te fietsen zijn er vele paden met bewegwijzering op de Malpiebergse heide. De kans dat u een fietser of een mountainbiker op het natuurgebied... De Malpie tegen komt is dan ook niet ongewoon.
Download: Knooppunten wandelkaart De Malpie.


Bosgebied met spechten en vleermuizen
De Malpiebergse heide is een mooi open heidegebied, dat grotendeels in eigendom is van gemeente Valkenswaard. Natuurmonumenten heeft een klein deel in eigendom, dat grenst aan het bosgebied dat bij Malpie hoort. Het voormalig productiebos, gebruikt voor de mijnbouw, verandert langzaamaan steeds in een natuurlijker loofbos. Het effect daarvan is nu al merkbaar. Wandel door het bos en je komt allerlei vogels tegen die zich hier niet zo lang geleden nog niet op hun plek voelden. Je kunt verschillende spechtensoorten horen en zien, zoals de groene en grote bonte specht. In de Malpie is een vleermuizenkelder waar de grootoor en de franjestaart zitten.