zaterdag 29 augustus 2015

Hoe je insecten macrofoto's maakt

Macrofotografie van Insecten, hoe doe je dat nu?
Als de natuur in balans is, hebben we dat op de eerste plaats misschien wel Insecten te danken aan de insecten. De kleine diertjes zijn daarbij ook de oudste uit de historie. Ze zorgen voor de bevruchting van de planten door het stuifmeel van de ene naar de andere bloem meer te dragen en zo voor de verspreiding daarvan te zorgen. Een groot deel van de planten worden zo bevrucht.

De Zuidelijk Spitskopje (Conocephalus dorsalis) kon met de +4 close-up lens net op de foto.
Natuurlijk doen ze dat niet om die reden. Daarom maken planten nectar aan, het voedsel voor de vlinders, hommels zweefvliegen en nog veel meer soorten.
Setje close-up lenzen

Als je verder wilt gaan dan de typische close-up insecten fotografie met je (digitale) spiegelreflex camera, dan moet je de wereld van de echte macro fotografie binnentreden en ben je bijna "verplicht" om de specifieke macro fotografie apparatuur te gebruiken. De mogelijkheden voor de spiegelreflexcamera zijn echter vele malen groter dan die voor compact camera's. De mogelijkheden voor een spiegelreflexcamera zijn groot, denk maar even aan specifieke macro lenzen (let op als er op een lens macro staat, betekent dat niet dat het een macrolens is). Dan zijn er nog de tussenringen, close-up voorzetlenzen, balgen en verloopringen om je gewone lens omgekeerd op je toestel te monteren. De balgen en de lens-omkeerringen zijn, ondanks hun effectiviteit, moeilijker in gebruik dan de eerste drie methoden. Om die reden beperken we ons hier tot de eerste drie genoemde methoden.

Deze kleine, Groene cicade (Cicadella viridis) is slechts 6 tot 9 mm lang, en dichtbij komen lukte niet omdat het steeds weer weg vloog.

Deze cicade is in grote delen van Europa zeer algemeen, en wordt in sommige streken zelfs als plaag beschouwd vanwege de schade aan gewassen. In België en Nederland veroorzaakt deze soort echter weinig problemen. De cicade is te zien van april tot november en het voedsel bestaat uit plantensappen die worden opgezogen uit meerdere planten, echter vooral grassen. De groene cicade is dan ook het algemeenst in grassige gebieden maar komt ook wel in tuinen, bossen en moerassen voor.

Het lichaam wordt 6 tot 9 millimeter lang en heeft een glanzende groene kleur en is sterk zijwaarts afgeplat, de dekschilden zijn over elkaar gevouwen en de vleugels zitten eronder. De ogen zitten aan de zijkant van de kop en de achterste poten zijn sterk gestekeld. Vooraan de kop is een gelige uitstulping te zien waaronder de monddelen zitten. Het is een van de weinige insecten waarbij de mannetjes en vrouwtjes een andere kleur hebben; vrouwtjes hebben grasgroene dekvleugels, die van mannetjes zijn blauwgroen tot blauwzwart. De voorzijde van de kop, de poten en de buik hebben een gele kleur. De groene cicade kan goed springen en ook ver wegvliegen na een sprong.

Macrolens vs close-up voorzetlens
De echte macrolens is onomstreden de beste lens voor macro fotografie. Voor wie het geld niet voor het opscheppen heeft, is er een goed alternatief, close-up voorzetlenzen. De foto's in dit artikel zijn dan ook gemaakt met close-up voorzetlenzen. Een aantal met een +4 close-up lens, maar ook een aantal met een +3 close-up lens. De ervaring die ik er mee opdeed, leert dat +3 niet allen toereikend is, maar ook een veel betere scherptediepte geeft. De +4 close-up lens geeft wel war meer vergroting, maar het scherpstellen is iets lastiger. Ook de minimale en de maximale- scherpstelafstand is weer wat korter als bij de +3. Veel insecten vinden het niet leuk als ze de lens zo dicht op hun neus gedrukt krijgen.


Wat is nu het verschil in de aanschafprijs van een macrolens een close-up voorzetlens?
Een goede macro-lens kost al gauw 800,00 tot 1000,00 euro, afhankelijk van het merk en de kwaliteit. De prijs van een +3 of +4 close-up lens komt op ongeveer 45,00 euro per stuk. Ze zijn als set te koop, maar ook los. Sets van 90,00 euro bevatten vaak de +1, +2, +4, +10. De +1 is zinloos om te kopen. de vergroting daarvan is verwaarloosbaar. De +10 geeft een zo sterke vergroting dat het uit het onderwerp over-vergroot wordt. In de reeksen zit dan vaak geen +3 lens, en kan wel een de meest-gebruiken lens worden als je die wel in je bezit hebt.

Als je voor maximale kwaliteit gaar koop je een macrolens van het zelfde merk als je camera. Heb je een Nikon, dan koop je een Nikkor macrolens. Heb je een Canon dan koop je een Canon macrolens. De Lenzen van de huismerken zijn ongetwijfeld de beste. Alternatieve merken als Sigma of Tamron zijn goed, maar blijven toch net iets achter bij Nikkor en Canon.

Ze zijn online te koop bij: www.cameranu.nl/ of www.fotokonijnenberg.nl/