zaterdag 5 juni 2021

Hoog water in de Groote Beerze na stortbuien

Gisteren laat in de middag en vannacht trok een fikse regenbui over Nederland. Dat was vanmorgen goed te zien aan de waterstand in de Groote Beerze. Het waterpijl is met bijna 1 meter gestegen, in de toch brede beek. Jammer dat dit water niet allemaal vastgehouden kan worden. Met de aanstaande herinrichting moet het mogelijk zijn om het overgrote deel op te slaan in de spaarbekkens.


Het waterpijl in de Groote Beerze tussen Netersel en Casteren in bijna 1 meter gestegen na de zware regenbij van vannacht.

Vrijdag was het broeierig warm en er werden weer een aantal onweersbuien verwacht. Toch deden de buien zich ditmaal op veel kleinere schaal voor dan de dag ervoor. Alleen de zuidelijke provincies kregen gisteravond te maken met onweer; ten noorden van de grote rivieren bleef het zo goed als droog. In de regio Zaltbommel liepen door een stortbui straten onder water, daarna was het de beurt aan Oost-Brabant. Bij Veldhoven en Eindhoven werd eveneens flinke wateroverlast gemeld en daar kwam het even later bovendien tot spectaculaire wolkenstructuren. Een zogenaamde rolwolk "rolt" voor de buien uit over het landschap en dat levert schitterende beelden op. Zo'n wolkenkraag bevindt zich doorgaans ver voor de bui zelf uit, soms op wel 20-25 km afstand. Dat was gisteren eveneens het geval.

Naast afvoer krijgt ook de opslag van water van steeds meer gemeenten aandacht. Brabant verdroogt dus hemelwater ook gekoesterd worden. Daar zijn verschillende manieren voor. Zo zijn er overloopgebieden die door sluizen juist vol of leeg lopen. Persoonlijk kun je een subsidie aanvragen als je investeert in het opvangen van je regenwater.


De Groote Beerze is de grootste beek in de Brabantse Kempen. De Groote Beerze ontspringt in Lommel en stroomt nabij de Belgische grens Bladel binnen. Zoals alle rivieren begint het met een sloot, die dan aanwast tot een waterloop. In Bladel heet de waterloop nog Aa, later ter hoogte van Ten Vorsel wordt het Goorloop, en aan de weg Goorland (Bladel) en De Vliegert (Hapert) vanaf de stuw, wordt het Groote Beerze. Die naam blijft tot aan het samenkomen van de Groote- en Kleine Beerze. Dat vindt plaats in Landgoed de Baest in Oostelbeers, daar waar het aquaduct onder het Wilhelminakanaal door stroomt. Vanaf dat punt, tot aan het uitmonden in de Dommel spreken we over Beeze.


Het neerslagtekort waarmee onze provincie de afgelopen jaren kampte is nu verleden tijd, voor zolang als het duurt. En dat is goed nieuws, want mocht het weer een droge zomer worden, dan volgt niet meteen een beregeningsverbod. Van een neerslagtekort spreek je als er meer water verdampt dan er valt. Dat is in het voorjaar en de zomer heel gebruikelijk in Nederland. Maar zoveel als de afgelopen jaren was wat minder gebruikelijk. Door de natte winter en de vrij natte periode begin maart zijn de grondwaterstanden behoorlijk opgekrikt. In april was het wel weer best droog, maar de laatste tijd kregen we opnieuw enkele keren te maken met behoorlijk wat buien.

UPDATE 06-06-2021: Vandaag was het waterpeil weer op het normale niveau. De stuwen reguleren het peil, maar als die niet omhoog gedraaid worden stroomt de extra hoeveelheid natuurlijk weg. Als de herinrichting klaar is kan het water wel langer in de spaarbekkens blijven.