dinsdag 6 april 2021

Winterse beelden in de maand april

Door de sneeuw tooide het landschap weer even winters. Er vormde zich een laagje sneeuw van een paar centimeter, maar die was uur later grotendeels weer gesmolten. Een bezoek aan de website van Weerplaza leert dat we er nog niet van af zijn. Donderdag krimpt de wind weer naar het naar het zuidwesten. Op de meeste plaatsen blijft het dan droog.


De polaire luchtstroom zorgde voor sneeuw in de maand april.

Sneeuw, hagel, zelfs onweer, het kwam allemaal voorbij op Tweede Paasdag. Ook vandaag sneeuwde het voordurend. En dat houdt nog een dag aan. Zelfs woensdag zijn we nog niet van winterse neerslag af. Met een stevige koude noord tot noordwestelijke stroming wordt dinsdag nog steeds koude, onstabiele lucht aangevoerd uit het verre noorden. Voorlopig zijn we dan ook nog niet af van de winterse buien. Hagel, natte sneeuwbuien soms gaande met onweer bepalen dinsdag wederom het gure weerbeeld. Bij de buien zijn ook zware windstoten mogelijk tot zo'n 90 km/uur. Tussen de buien door zijn er felle opklaringen en is er zon en een diepblauwe lucht te zien.


Tijdens de felle buien kan de temperatuur met gemak dalen tot nabij het vriespunt. Winterse neerslag kan dan blijven liggen waardoor het enige tijd glad kan worden. Buten de buien om kan de temperatuur in de middag opkrabbelen naar 5 of 6 graden. Naast de buien hebben we ook te maken met een forse wind. Er waait een vrij krachtige tot harde noordwester die het voor het gevoel extra koud maakt. Aan zee kan de wind soms even pieken tot windkracht 8. We spreken dan van een stormachtige wind.

In de nacht van dinsdag op woensdag trekt er een actieve storing van noordwest naar zuidoost over het land. Vooral landinwaarts kan dit lokaal enige tijd tot een sneeuwdek leiden van misschien wel een paar centimeter. Tijdens de passage waait het fors uit het noordwesten. Aan de noordelijke kust en op het IJsselmeer is zelfs even windkracht 9 mogelijk! De minima liggen rond die nacht in het binnenland rond 0 graden en ook nu kan het glad worden door winterse neerslag. Hier en daar een graadje vorst is zeker niet uitgesloten.

In de ochtend trekt de storing weg naar het zuidoosten weg. Er vallen nog wel een aantal buien maar het winterse gaat er geleidelijk vanaf. 's Middags is het rond 7 graden. De wind waait nog steeds uit het noordwesten maar neemt wel geleidelijk iets af. Donderdag draait de wind naar het zuidwesten. Het winterse gaat er dan vanaf. De lucht wordt iets zachter en eventuele neerslag valt nog als regen. Op de meeste plaatsen blijft het droog.