Vanmiddag maakte ik enkele foto's van het vellen van een boom achter in de tuin binnen de bebouwde kom (nee, niet in onze tuin). Het betreft een boom waar een omgevingsvergunning (kapvergunning) voor is afgegeven, en het rooien van de boom vertraging heeft opgelopen doordat het bedrijf die dat zou uitvoeren achterstand in zijn werkschema heeft opgelopen. Nu mogen bomen eigenlijk na 15 maart niet meer gerooid worden, in verband met broedverstoring gedurende de broedperiode. Hieronder leest u hoe de regelgeving in elkaar zit.
Het vellen van bomen is niet zomaar toegestaan. Zo is er in veel gevallen een omgevingsvergunning voor het kappen van houtopstand vereist (tot enkele jaren terug bekend als de kapvergunning). Maar ook dan is het kappen niet altijd toegestaan. Zo gelden er tijdens het broedseizoen diverse aanvullende voorwaarden. Juridisch gezien begint het broedseizoen op 15 maart 2021 en eindigt op 15 juli 2021. In deze periode is het verboden om opzettelijk vogels, hun eieren en hun nesten te verstoren en/of te vernielen. Deze regel is ingesteld om de vogels en hun kroost te beschermen en te voorkomen dat broedende inheemse vogels hun nesten verlaten en de eieren niet uitkomen of het jong niet meer worden gevoed.
Verboden of niet?
Vogels bouwen vogelsnest in vogelshuisje. Zolang je echter zeker weet dat je geen broedende vogels verstoort is het kappen en snoeien van bomen niet altijd verboden, mits je uiteraard over de vereiste vergunningen beschikt. Let echter wel op; nesten zijn lang niet altijd goed te ontdekken, het doel van de vogels is immers om de nesten zo goed mogelijk te verstoppen zodat de natuurlijke vijanden ze niet opmerken.
Let ook op dat het verbod om bomen te kappen ook geldt voor bomen die in de buurt van vogelnesten staan, dus ook als er in de boom die je wilt (laten) kappen geen nest te vinden is. Twijfel je over de toepasselijkheid van de wetgeving? Vraag dan voor de zekerheid bij je gemeente na welke regels er van toepassing zijn.