woensdag 21 april 2021

De Rode eekhoorn in een Wilde kersenboom

Vanmorgen kwam de Rode eekhoor weer bij de fotohut. Het is al weer een tijdje geleden dat ik hem daar zag. Niet dat hij er een tijd niet kwam, maar dat moet dan ook samenvallen met de momenten dat ik er ook ben.


De Rode Eekhoorn eet de nootjes op in een Wilde kersenboom, die hij net daarvoor op de grond heeft gevonden.

De Rode eekhoorn of Gewone eekhoorn is de bekende roodachtige eekhoorn met de grote pluimstaart en pluimpjes aan de oren die regelmatig in een Nederlands bos te zien is. Een gewone eekhoorn bouwt meestal verscheidene nesten hoog in de bomen. Deze nesten worden gebouwd van takken, boombast, bladeren en mos. In de winter brengen eekhoorns het grootste deel van de dag en nacht in hun winternest door en komen ze slechts af en toe naar buiten om wat eten te halen. In de herfst hebben ze daarvoor op een groot aantal plekken voedselvoorraden verstopt. In de zomer gebruiken ze hun nesten ook intensief. Bijvoorbeeld om jongen te krijgen en te schuilen voor regen of warmte.

De eekhoorn, ook Rode eekhoorn of Gewone eekhoorn (Sciurus vulgaris) genaamd is de in Europa meest voorkomende eekhoorn. De eekhoorn is 20 tot 28 centimeter lang en 250 tot 350 gram zwaar. De borstelige pluimstaart is van 15 tot 20 centimeter lang. Het is een omnivoor, die tot de knaagdieren behoort.


De Wilde kesr, of zoete kers (Prunus avium, synoniem: Cerasus avium) is een tot 20 meter hoge boom uit de rozenfamilie (Rosaceae), die van nature ook in Belgiƫ en Nederland voorkomt. Alle delen van de plant, behalve de rijpe vrucht, bevatten geringe hoeveelheden giftige blauwzuurglycosiden. De zoete kers is een kensoort voor de klasse van de eiken- en beukenbossen op voedselrijke grond.

De zoete kers is echter veel bekender in aangeplante vorm, als leverancier van kersen. De boom wordt dan ook wel "kersenboom" of "kers" genoemd, vooral in Belgiƫ, alwaar de zure kers (Prunus cerasus) ook bekend is onder de naam "kriek". Ooit waren kersenboomgaarden een beeldbepalend element in veel landschappen, maar de bekende hoogstamboomgaarden zijn aan het verdwijnen. In de tijd van de hoogstamboomgaarden leverde deze soort ook een zeer gewaardeerd hout, geschikt voor meubels, maar dit is grotendeels van de markt verdwenen.